Sido Helmes wint 8e Antwerpen Othello Open

Sido Helmes wint 8e Antwerpen Othello Open 19 mei 2013

Othellotoernooien trekken over het algemeen het mooie weer aan en dat was deze keer niet anders. In de sombere maand mei had de Belgian Othello Association er opnieuw een mooie dag uitgezocht om voor de achtste keer het Antwerpen Othello Open te organiseren. Zoals gebruikelijk werd het deelnemersveld opgedeeld in een hoofdtoernooi en een beloftentoernooi. De organisatie lag in handen van Jan Van Damme en de locatie was opnieuw in Ekeren. Deze keer waren we te gast in de muziekacademie van Ekeren.

Het toernooi begon meteen met een titanenstrijd. De twee best geklasseerde spelers, Tom Schotte en Roel Hobo (foto) mochten het strijdperk betreden. De Nederlander trok aan het langste eind. Dit was het teken voor Roel Hobo om door te trekken. Hij versloeg achtereenvolgens Michael May en Marcel Peperkamp voor het maximum. Hij wist in deze drie partijen respectievelijk 51, 55 en 51 stenen te halen. Ook Jan de Graaf wist het maximum te behouden na drie partijen, zij het op een minder indrukwekkende wijze. Benkt Steentoft (41), Dimitri Vaes (46) en Nick Reunes (34) werden opzij gezet. In de vierde ronde kwamen beide ongeslagen spelers tegen elkaar uit. Jan de Graaf (foto) wist te zegevieren met 41-23 en nam alleen de leiding. Roel Hobo, Marcel Peperkamp, Nick Reunes en Sido Helmes (foto) volgden op één punt. Die laatste vierde zijn come-back na een afwezigheid van meer dan drie jaar. Dat gebrek aan matchritme was duidelijk zichtbaar in de vierde ronde met een gelijkspel tegen Jarl Ilbrink. Hierdoor miste hij de kans om aan de leiding te komen. Jan de Graaf had namelijk verloren van Marcel Peperkamp (38-26). Ook Nick Reunes verloor in een close call tegen Roel Hobo (33-31) Met nog twee ronden te gaan stonden Roel Hobo, Marcel Peperkamp en Jan de Graaf (in die volgorde) aan de leiding. Op dat moment hadden zij al onderling gespeeld en hadden ze hun lot in eigen handen. Roel Hobo moest echter de rol lossen tegen Sido Helmes (44-20), waardoor zowel Marcel Peperkamp als Jan de Graaf de overwinning al konden ruiken. De speler met het hoogste stenenaantal (Roel Hobo) had namelijk afgehaakt. In de laatste ronde streed Jan de Graaf tegen Sido Helmes en moest Marcel Peperkamp aan de bak tegen Nick Reunes. Naarmate de tijd verstreek werd duidelijk dat Sido Helmes een duidelijk winnnende positie had tegen Jan de Graaf. Hierdoor kon Sido Helmes beslag gaan leggen op de tweede plaats omdat Marcel Peperkamp (foto) op winst leek te staan tegen Nick Reunes. De toernooioverwinning lag voor de Belgische kampioen binnen handbereik. Echter leek de bordpositie naar het einde toe steeds meer in evenwicht te liggen. Op zet 56 tenslotte miste Marcel Peperkamp, die de hele partij had voorgestaan, een zet die tot 32-32 zou leiden. Het werd uiteindelijk 33-31. Dankzij deze fout, maar uiteraard ook door een knappe prestatie wist Sido Helmes voor de tweede keer een Belgisch toernooi te winnen. Na een overwinning in Louvain-La-Neuve in 2008 is hij nu beste in het 8e Antwerpen Othello Open.

Het beloftentoernooi van Antwerpen werd dit jaar al voor de vierde keer georganiseerd. Er waren dit jaar maar liefst zes spelers opgedaagd. Hierbij waren 3 anciens (Jan Van Damme en zijn ouders; respectievelijk Frank Ivo en Joke), maar ook drie nieuwe spelers (Vincent, Stephanie en Lieve). Zij maakten er in de voormiddag een leuke competitie van. Er werd heel wat afgelachen en iedereen maakte plezier. Uiteindelijk slaagde Jan Van Damme (foto) erin net als in 2010 en 2012 om het beloftentoernooi naar zijn hand te zetten. Hij is bij deze gepromoveerd en moet in het vervolg bij de hoofdmacht aantreden. Daar stond hij trouwens vandaag al zijn mannetje. Voor de laatste drie ronden mocht hij invallen bij het A-toernooi en wist zowel Rosalinde de Boer als Josbert van de Zande te kloppen. Een hele prestatie!

Belgische Grand Prix

Dankzij een derde plaats in het 8e Antwerpen Othello Open scoort Marcel Peperkamp (foto) twaalf punten in de Belgische Grand Prix. Omdat Tom Schotte, de huidige leider, pas vijfde Belg werd komt Marcel Peperkamp op een speelbare afstand terecht. Met nog twee toernooien te gaan ligt alles nog open. Ook voor plaats drie ligt de strijd nog open. Deze plaats levert normaal gezien een ticket op voor het wereldkampioenschap Othello in Stockholm. Zowel Michael May (12 punten), Nick Reunes (11 punten) als Dimitri Vaes (10 punten) hebben hun lot nog in eigen handen. Beste vrouw is voorlopig Rosalinde de Boer, maar zij heeft slechts een voorsprong van één luttel punt op vier andere vrouwen.

Buitenlanders Grand Prix

Jan de Graaf (foto) verstevigt zijn leiderspositie na een vierde plaats in het 8e Antwerpen Othello Open. Hij werd hiermee derde buitenlander en veroverde hierdoor zes punten. De winnaar van het toernooi, Sido Helmes, scoorde twaalf punten en komt meteen op de tweede plaats terecht. Met nog twee toernooien te gaan wordt het weliswaar moeilijk om Jan de Graaf nog in te halen. Het volgende toernooi, de Europese Grand Prix Othello te Gent, trekt een ander allooi spelers aan. Hierdoor wordt het voor de huidige leider en zijn achtervolgers bijzonder moeilijk om zwaar te scoren. Benieuwd welke spelers op dat toernooi bij de beste zeven buitenlanders zullen eindigen.

DAN-ranking

Een bont allegaartje spelers kreeg afgelopen weekend de kans om een goede prestatie neer te zetten. Hierdoor konden zij ook heel wat DAN-punten verzamelen. Verschillende spelers slaagden hier prima in. Er waren dan ook heel wat onderlinge duels waar een winnaar sowieso DAN-punten opleverde. Roel Hobo (foto) won in de eerste ronde van Tom Schotte en behaalde zo het laatste benodigde punt voor de promotie naar 6 DAN. Hij is pas de derde speler die hierin slaagt. Hij greep in de vijfde ronde zelfs de kans om meteen door te stoten naar 6.01 DAN na winst tegen Nick Reunes na een krappe 31-33. Hiermee komt hij op gelijke hoogte van Tom Schotte.

Twee spelers wisten maar liefst vier eenheden te winnen: Marcel Peperkamp en Dimitri Vaes (foto). Die laatste komt op slechts drie overwinningen van 6 DAN terecht. Winnaar Sido Helmes en Jan de Graaf voegden drie punten toe aan hun aantal. Zeven andere spelers gingen er twee eenheden op vooruit.