Belgisch team verlaat ontgoocheld WK Othello

Belgisch team verlaat ontgoocheld WK Othello 31 oktober 2015

We schrijven 31 oktober. In Trinity Hall te Cambridge wordt Yusuke Takanashi voor de vierde keer gehuldigd als wereldkampioen. Hij versloeg in de finale zijn Japanse landgenoot Makoto Suekuni met 2-0. Voor Takanashi blijft het WK Othello een succesverhaal. Bij elke kwalificatie is het raak: wereldkampioen. De legendarische Hideshi Tamenori deed het nog beter: bij zijn eerste 5 deelnames wist hij de wereldtitel binnen te halen. Met zeven titels op acht deelnames blijft hij de absolute recordhouder. Maar de pas 24-jarige Takanashi heeft nog vele jaren om deze prestatie te evenaren of zelfs te verbeteren.

Belgen ondermaats

Op de achtergrond in Trinity Hall viert het Belgische team eerder ingetogen mee. De prestaties zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Gelukkig weet iedereen dit te relativeren, want niemand had vooraf de ambitie om een topprestatie te leveren. Genieten van de sfeer, ontmoeten van oude bekenden en af en toe een goede partij afleveren was het basisplan. De uiteindelijke conclusie luidt: veel plezier gemaakt en af en toe een goede partij gespeeld. Alleen is ‘af en toe’ niet genoeg om een resultaat neer te zetten. Het Belgische team —als 14e geplaatst—eindigt uiteindelijk 15e, met 15.5 winstpunten. Tom Schotte scoorde het best met 5.5 punten, terwijl de andere drie teamleden (Nancy Darck, Marcel Peperkamp en Dimitri Vaes) elk 5 punten wisten te scoren. De beste drie spelers telden mee voor het teamresultaat en op basis van de BQ-coëfficiënt viel Dimitri Vaes daar net buiten. Hij had nochtans ‘makkelijk’ als beste Belg kunnen eindigen, want in de laatste ronde liet hij een riante voorsprong uit handen glippen die hem een 6e punt had kunnen (moeten) opleveren.

Nancy Darck lichtpunt

De beste Belgische prestatie kwam eigenlijk van debutante Nancy Darck, die als 56e op de plaatsingslijst een mooi resultaat wist neer te zetten en 48e werd. Marcel Peperkamp en vooral Tom Schotte wisten hun plaatsing niet te benaderen.

Alle resultaten en verslagen kan je terugvinden via de volgende 2 links: