Wout Schotte stunt met Europese titel in zijn divisie

Team België heeft afgelopen weekend zijn beste beentje voorgezet in de 4e editie van het Europese Kampioenschap. Tom Schotte, Ralph Reijnders, Nadja De Moor, Wout Schotte en Sander Schotte maakten de afreis naar de Tsjechische hoofdstad Praag voor een recordeditie van dit nog jonge evenement. Maar liefst 87 spelers uit 16 verschillende landen maakten hun opwachting.
Onze Belgische afvaardiging reisde af met verschillende verwachtingen. Niemand maakte aanspraak op de top vier of de open Europese titel, maar een hele rits categorieën maakte het heel interessant. Voor Tom Schotte maakte dit weinig uit, hij kwam uit in de open klasse (19e geplaatst) en kwam voor geen enkele andere categorie in aanmerking. Ralph Reijnders kwam uit in divisie I (12e geplaatst op 21 spelers), Nadja De Moor, die vorig jaar nog Europees kampioen werd in divisie III, moest het nu opnemen in divisie II (7e geplaatst op 11 spelers), terwijl Wout en Sander Schotte uitkwamen in divisie IV (3e en 17e geplaatst op 17 spelers). Voor de verschillende divisies was een plaats in de top vier voldoende voor de halve finales op zondag. Daarenboven waren er nog vier andere categorieën: bij de U12 junioren en de seniors (60+) had België geen afvaardiging, maar bij de U18 junioren (Wout en Schotte Schotte, 6e en 9e geplaatst op 10 spelers) en bij de vrouwen (Nadja de Moor, 3e geplaatst op 14 spelers) streed België mee voor een plaats in de top drie. Hier werd het toernooi na 11 rondes afgesloten en kreeg de top drie een trofee.
Zwitserland boven
Voor de toppers stond er heel wat op het spel, inclusief een ticket voor het wereldkampioenschap later dit jaar. Voor een aantal landen met sterke spelers was die extra plaats heel erg welgekomen. Favorieten waren de winnaars van de vorige twee edities: Makoto Suekuni (Japanner uitkomend voor Nederland) en Michele Borassi (Italiaan uitkomend voor Zwitserland). De runner-up van vorig jaar, Oskar Eklund (Zweed uitkomend voor Zweden, ja normaal kan ook) had zijn landgenoot Niklas Wettergren aan zijn zijde. Arthur Juigner (Frans/Zwitser, maar uitkomend voor Zwitserland), Matthias Berg (Duitser uitkomend voor Zwitserland), Dominik Nowak (Polen) en Lari Pihlajapuro (Finland) maakten de lijst van (schaduw)favorieten vol.Na vijf rondes stonden twee Zwitsers aan de leiding: Arthur Juigner en Matthias Berg. Die eerste had toen al Makoto Suekuni over de knie gelegd (23-41), terwijl Matthias Berg de sterk presterende Marc Tastet van het maximum hield (25-39). Twee spelers waren toen ook nog ongeslagen: zowel de Tsjechische topper Miroslav Voracek en Pool Pawel Peczkowski stonden met 4.5/5 net voor een grote groep spelers met vier punten (met alle andere favorieten, behalve Niklas Wettergren. Die laatste had met Makoto Suekuni en Dominik Nowak al twee andere toppers gekregen, maar verloren.
Matthias Berg stoomde vervolgens door naar zeven punten op het einde van dag één, met Marc Tastet, Makoto Suekuni, Arthur Juigner en Lari Pihlajapuro in zijn kielzog met zes punten. Ook Pawel Peczkowkski en Roel Hobo stonden nog nabij met 5.5, terwijl elf anderen met vijf punten ook nog aanspraak maakten op de Europese titel. De andere 67 spelers kwamen niet meer in aanmerking, want negen punten (misschien zelfs tien) waren broodnodig voor een plaats bij de beste twee en bijhorende finale.
Op dag twee werd de spanning meteen opgevoerd met winst van Makoto Suekuni tegen Matthias Berg (23-41). Arthur Juigner won ook, tegen Marc Tastet (46-18). Omdat Lari Pihlajapuro verloor van Pawel Peczkowksi (36-28), kwamen er plots drie spelers aan de leiding. Bovendien was het onderling verschil in tie-break slechts acht stenen. Welke andere speler zou scherprechter worden in deze strijd of gingen alledrie de spelers met 10/11 eindigen? Dat laatste zou niet gaan gebeuren, want scherprechter Lari Pihlajapuro tackelde Matthias Berg net voor de finish (44-20). Of niet? Want in ronde tien bleek Michele Borassi te sterk voor Makoto Suekuni (37-27). Die overwinningen brachten dezelfde vier spelers met acht punten uit tien partijen op één partij van de finale. Ook Arthur Juigner was nog niet veilig, met een net hogere tie-break dan zijn naaste achtervolgers.
De elfde en laatste ronde moest dus uitsluitsel brengen. Arthur Juigner stelde zijn finaleplek veilig tegen Lari Pihlajapuro (26-38), die wel nog de play-off haalde. Makoto Suekuni deed zijn job tegen Pawel Peczkowkski (41-23). De interessantste partij was die tussen Matthias Berg en Michele Borassi. Die laatste had een vrij slechte tie-break en moest risico's nemen om zwaar te winnen. Die leidde echter tot een blunder in het eindspel, in een winnende positie, waardoor Matthias Berg nog kon winnen (21-43). Dankzij deze nog vrij ruime overwinning, kwam Makoto Suekuni net drie stenen tekort voor een plaats in de finale en werd verwezen naar de play-off voor de derde plaats.
De finale was sereen en spannend, met een 2-1 winst voor Arthur Juigner (28-36, 29-35, 27-37). Makoto Suekuni won de play-off tegen Lari Pihlajapuro (34-30).
In de andere categorieën was de winst respectievelijk voor Katie Pihlajapuro (vrouwen), Imre Leader (seniors) en Daniel Dufour (juniors U18) en Sanna Zillig (juniors U12). Dit waren geen verrassingen. De divisies werden gewonnen door Daniel Rossler (Divisie I), Michal Buka (Divisie II), Pawel Noga (Divisie III) en onze eigen Wout Schotte (Divisie IV).
De Belgen
Onze Belgen speelden een degelijk toernooi, zonder echte uitschieters. Aan de andere kant werden ook heel weinig partijen verloren tegen lager geklasseerde spelers.- Tom Schotte eindigde met 6/11 op een gedeelde 26e plaats. Hij won de vier partijen tegen lager geplaatste spelers en haalde twee uit zeven tegen betere spelers. Hij speelde een sterke partij tegen Michele Borassi (31-33 verlies), waarbij de laatste 20 zetten een perfect eindspel opleverde. Hij verloor zijn laatste twee partijen en miste zo de kans op een gedeelde 13e plaats.
- Ralph Reijnders deed weinig verkeerd met 5.5/11 en gedeeld 43e, maar zal niet helemaal tevreden zijn na een gelijkspel tegen de lager geplaatste Karel Cervenka in ronde tien. Ook een nederlaag tegen Michael Margaliot in ronde vijf was ongelukkig. Daar tegenover versloeg hij wel de Brit Ian Turner.
- Nadja De Moor eindigde met 5/11 gedeeld 47e. Ze versloeg onder meer de hoger geplaatste Karel Cervenka en Erik Johansson. Haar nederlaag tegen Nikita Zincenko in ronde tien (31-33) was de enige smet op haar blazoen. Ze eindigde ook als vierde vrouw en miste zo net het podium (en een trofee).
- Wout Schotte eindigde gedeeld 67e met vier punten. Hij verloor van de lager geplaatste Marco Bosco, zijn andere partijen waren in lijn met de verhoudingen. Dit was echter genoeg om zich als derde te plaatsen voor de halve finales in Divisie IV. In die halve finale versloeg hij Coby Pihlajapuro uit Finland (23-41) om vervolgens te moeten spelen tegen Vlad Juodele uit Litouwen. Belangrijk hier om te vermelden is dat zijn tegenstander zijn kleur kon kiezen en zwart koos, waardoor Wout Schotte met zijn favoriete kleur wit mocht spelen. Door die keuze had Wout Schotte genoeg aan een gelijkspel in de finale. Vlad Juodele kon ook voor een gelijkspel hebben gekozen, maar deed dit niet. De finale was voor het overgrote deel niet spannend, want Wout Schotte had een paar hele slechte zetten gespeeld in het begin van het spel. Vlad Juodele kon het spel echter niet helemaal doodmaken en zo kreeg Wout Schotte beetje bij beetje de ruimte om terug te komen. In een spannend eindspel, waarbij Wout Schotte op acht zetten van het einde nog 50-6 in het krijt stond, sleepte hij nog een 32-32 uit de brand. Dit gelijkspel betekende een overwinning en een Europese titel in Divisie IV door de kleurkeuze van Vlad Juodele aan het begin van het spel!
- Sander Schotte eindigde met dre punten en gedeeld 80e. Als laagste geplaatste speler versloeg hij twee spelers boven hem: Adam Hlavac en Jana Neuzilova. Zijn derde punt kreeg hij door een bye.