Tom Schotte wint 1e Ursel Othello Open

Tom Schotte wint 1e Ursel Othello Open 13 januari 2018

Het eerste Othellotoernooi te Ursel werd georganiseerd door de familie Verstuyft. Dankzij hun enthousiasme en enkele lokale, gerichte initiaties kwamen vijf nieuwe spelers aan de start. Eigenlijk vier, want de familie Claeys-Dhont wisselde hun ploeg halfweg de competitie. Vader Tony en zoon Arthur speelden 's morgens, terwijl Mama Sandra de namiddagshift voor haar rekening nam. Verder debuteerden ook Evelyne en Mieke. Mieke had een kleine voorsprong vanwege een eerdere verschijning op het XOT-toernooi en uiteraard door de begeleiding van haar dochter Jana tijdens het wereldkampioenschap vorig jaar. Bij de gevorderde spelers registeerden we drie Belgen, één Nederlandse residente en twee inreizende Nederlanders. Een totaal van vijftien spelers, want naast de familie Verstuyft was ook belofte Linda Klatten uit Nederland meegereisd.

Driemaal is scheepsrecht

Voor de eerste ronde werd er geopteerd om zowel de gevorderden als de beloften onder elkaar te laten spelen. In het belangrijkste duel won Jan de Graaf van Nick Reunes (28-36). Bij de beloften won Tony Claeys meteen zijn debuutpartij tegen zijn zoon Arthur (41-23). Het gekozen concept resulteerde er onverwacht in dat in de tweede alle gevorderden tegen een belofte moesten uitkomen. Alle spelers wonnen hun partij. De 'nipste' partij was die van Nick Reunes tegen Arthur Claeys (22-42). Na twee ronden gingen dus drie gevorderden aan kop, maar ook Linda Klatten had al twee punten veroverd tegen medebeloften en kon zo pronken met een gedeelde eerste plek.

De derde ronde leverde mogelijks een unicum op. Maar liefst drie van de zeven partijen eindigden op een gelijkspel: gevorderden Frauke and Marcel hielden elkaar in evenwicht. Ook de partijen tussen Jana en Arthur enerzijds en Eline en Tony anderzijds eindigden onbeslist. Met een ruime overwinning tegen Jan de Graaf (58-6) ging Tom Schotte resoluut aan kop. Ook Rosalinde de Boer, met een eveneens ruime zege tegen Linda Klatten (13-51) scoorde haar derde punt.

Spannende eindstrijd

Na de pauze, met overheerlijke belegde sandwiches, zaten de twee leiders tegenover elkaar. Net als vorig jaar in Brussel, versloeg Rosalinde de Boer de Belgische kampioen (34-30). Met deze overwinning en een vier uit vier kon ze uitkijken naar een eerste toernooiwinst. Zowel Jan de Graaf als Nick Reunes sloten aan met 3/4. Ook Marcel Sneek scoorde opnieuw een punt bleef in de race met 2.5/4.

Na de vijfde ronde viel alles te herdoen. De topper tussen Rosalinde de Boer en Jan de Graaf werd beslecht in het voordeel van de bezoeker (55-9). Tom Schotte won dan weer tegen Nick Reunes (38-26) in een spannende partij. Drie spelers op vier punten na vijf spellen. Daarachter Marcel Sneek met 3.5. Nick Reunes als Linda Klatten deelden de vijfde plaats met 3 overwinningen en 2 nederlagen.

Met twee rondes te gaan, bleven nog enkele partijen tussen gevorderde spelers over. Voor de leiders was het nu een kwestie om die twee resterende partijen te winnen én het liefst zo ruim mogelijk. Moet gezegd worden dat Tom Schotte na vijf partijen reeds een mooie voorsprong had in stenen dankzij ruime overwinningen tegen Bart Verstuyft en Jan de Graaf enerzijds en een kleine nederlaag tegen Rosalinde de Boer anderzijds. In die zesde ronde had hij de in theorie makkelijkste partij tegen Linda Klatten (42-22), maar zowel Jan de Graaf (48-16 tegen Marcel Sneek) als Rosalinde de Boer (19-45 tegen Nick Reunes) wonnen ruimer. Door deze uitslagen waren de eerste drie plaatsen al vergeven: Marcel Sneek en de oprukkende Frauke Van de Moortel hadden een achterstand van anderhalf punt met nog één ronde te gaan.

De laatste ronde dan. Jan de Graaf had nog een loting tegoed tegen een belofte en won dan ook ruim tegen Bart Verstuyft (9-55). Zowel Tom Schotte als Rosalinde de Boer moesten nog uitkijken tegen respectievelijk Frauke Van de Moortel en Marcel Sneek. Gelukkig konden ze hun zesde overwinning boeken met 49-15 en 44-20. Drie spelers op zes punten, dat is erg lang geleden. Een soortgelijke situatie was er in 2005, toen Jeroen De Wael, Jan de Graaf en Jeroen Roerade 5.5 punten verzamelden. Toen won Jan de Graaf het toernooi. Deze keer trok Tom Schotte aan het langste eind, voor Jan de Graaf en Rosaline de Boer. Uiteindelijk finishte Nick Reunes nog op de vierde plaats.

Beloften

Bij de beloften was er ook een spannende strijd. Zo was er Linda Klatten die met drie punten uit vijf partijen de bovenhand nam. Jammer genoeg speelde ze in de zesde ronde tegen een klepper en in de zevende ronde tegen een beloftevolle jongere (waarover later meer). Zowel Bart Verstuyft als Mieke Hooghe wisten ook drie punten te veroveren, maar met een ruim minder aantal stenen. Toch kon Linda Klatten haar status als hoogste geklasseerde belofte niet omzetten in winst: de 8-jarige Jana Verstuyft startte met een half punt uit vier partijen, maar een bye in de vijfde ronde, gevolgd door overwinningen tegen Sandra Dhont (21-43) en topbelofte Linda Klatten (35-29) bracht haar eindtotaal op 3.5, waarmee ze zelfs op gelijke hoogte eindige met gevorderden Marcel Sneek en Frauke Van de Moortel.

Belgische Grand Prix

Winnaar van het toernooi, Tom Schotte, voegt twaalf punten aan zijn totaal toe. Hiermee neemt hij reeds een voorsprong van tien punten op zijn naaste achtervolgers. Dit zijn Rosalinde de Boer en Nick Reunes. Ook Frauke Van de Moortel maakt haar ambities voor het komende wereldkampioenschap waar en schuift door naar kwalificatieplek nummer 4. Dankzij haar knappe prestatie staat Jana Verstuyft op een vijfde plaats. Na drie toernooien staan er reeds 19 verschillende spelers in de tussenstand van de Belgische Grand Prix. Vorig jaar waren dat er na zeven toernooien 27. Het record dateert uit 2009 met 29 geklasseerden.

Buitenlanders Grand Prix

Jan de Graaf pikt de eerste twaalf punten van het seizoen 2017-2018 mee. De vorige toernooien waren vriendschappelijk waarbij alle deelnemers twee punten kregen toebedeeld. Marcel Sneek scoort acht punten en blijft in het spoor van Jan de Graaf. Ook Linda Klatten scoort met zes punten sterk en bezet zo de derde plaats.

Belgische DAN

Zowel bij de gevorderden als bij de beloften werden mijlpalen bereikt. Rosalinde de Boer is de 10e speler én eerste vrouw die promoveert naar 6 DAN. Daarenboven komt Tom Schotte met overwinningen tegen Jan de Graaf en Nick Reunes op één overwinning van een historische promotie naar 7 DAN.

Bij de beloften promoveert Bart Verstuyft naar 3 DAN. Hiermee vervoegt hij enkele andere bekende beloften zoals Annie Flockman en Kris Van Daele. Benieuwd of er de komende tijd een belofte erin slaagt om door te stoten naar 4 DAN - zonder 'beginner' te worden. Dat gebeurt automatisch als zijn/haar wereldranking boven de 1000 terechtkomt.