Belgen in het buitenland: 86e Nederlandse Othello Open

Belgen in het buitenland: 86e Nederlandse Othello Open 1 juli 2017

Twee Belgen waren afgelopen weekend aan het werk in het Nederlandse Almere voor de alweer 86e editie van het Nederlandse Othello Open: Tom Schotte en Frauke Van de Moortel maakte de reis voor een toernooi met 24 deelnemers. Het was zeker de moeite waard om onze Noorderburen een bezoekje te brengen. Tom Schotte was als tweede geplaatst, terwijl Frauke Van de Moortel als twaalfde stond geklasseerd.

Beide Belgen begonnen uitstekend aan het toernooi: beiden starten met twee punten uit twee partijen. Tom Schotte nam de bovenhand van belofte Jos Limbach (55-9) en rechtstreekse concurrent Roel Hobo (43-21), terwijl Frauke Van de Moortel zowel Linda Klatten (53-11) als Linda Praseptyo (20-44) versloeg. Die laatste overwinning was meteen de enige overwinning van onze Belgische spelers tegen een beter geklasseerde speler. Maar niet getreurd: er waren genoeg lager geklasseerde spelers aanwezig om partijen van te winnen.

En dat laatste deed vooral Tom Schotte ook: hij stoomde door naar 4 uit 4 na overwinningen tegen Marcel Sneek (20-44) en Anouk de Vries (59-5). Hiermee kwam hij samen met Nicky van den Biggelaar alleen aan de leiding te staan. Frauke Van de Moortel verweerde zich dan weer kranig tegen Patrick Aubroeck (42-22) en Marcel Sneek (21-43).

En toen was het uit met de pret: na 28 opeenvolgende overwinningen in officiële partijen zorgde Nicky van den Biggelaar voor een valse noot (46-18), maar ook de zesde ronde ging verloren tegen Patrick Aubroeck (23-41), waardoor onze landgenoot terugzakte naar plaats vier. Frauke Van de Moortel had wisselend succes met een overwinning tegen Bauke Kortendijk (28-36), maar een verlies tegen Jan de Graaf (20-44). Met die laatste partij was er meer te doen, want op zet 50 was er nog een winst mogelijk. Weliswaar in een moeilijke stelling, want de meeglurende Tom Schotte had dezelfde zet gedaan als zijn landgenote.

In de laatste ronde valt er traditioneel nog veel te winnen en te verliezen en daar probeerden onze Belgen van te profiteren. Beide spelers wonnen dan ook hun partijen tegen respectievelijk Jan de Graaf (20-44) en Anouk de Vries (13-51). Dit leverde Tom verder niks op, want hij bleef steken op de vierde plaats (ondanks een gelijk aantal punten met de tweede en de derde). Frauke daarentegen schoof nog wat plaatsen op finishte zo tiende en beste vrouw!