Tom Schotte wint 1e Waarschoot Othello Open

Tom Schotte wint 1e Waarschoot Othello Open 25 juni 2016

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Belgische Othello vond er een officieel Othellotoernooi plaats in Waarschoot. Ten huize Schotte-de Boer werd een heus tuintoernooi opgezet en was er vooraf gehoopt op prachtig weer. Dat prachtige weer bleef uit, maar de zon priemde toch af en toe door het wolkendek. De regen bleef - ten minste tot 18h - eveneens achterwege, hoewel het er bijwijlen erg dreigend uitzag.

Er waren in totaal twaalf spelers uit vijf verschillende landen, wat dit toernooi toch een internationale allure gaf. Daarnaast waren nog talrijke - vooral jeugdige - supporters opgedaagd. Zij hadden een belangrijke missie: spelers afleiden...

Beloftentoernooi

Er waren niet minder dan vijf aanmeldingen in de beloftencategorie, dus werd besloten een apart beloftentoernooi in te leggen. Het toernooi ving aan met vier spelers. Twee ervaren speelsters: Annie Flockman en Kris Van Daele. Annie Flockman, de moeder van Tom Schotte, had in 2011 haar laatste toernooi afgewerkt en maakte dus eigenlijk haar come-back. Dit deed ze voortreffelijk, want na de eerste onderlinge duels had ze 3/3. Bart Verstuyft en de Poolse Agata Gozdzik waren debutanten, maar verweerden zich kranig. Door een gebrek aan ervaring konden ze echter geen aanspraak maken op zeges tegen Annie en Kris.

De terugronde werd aangevat met vijf spelers. Lieselotte Hoens, eveneens een debutante, won meteen haar twee partijen tegen Bart en Agata. De verwachtingen waren hooggespannen in haar partijen tegen Annie en Kris, maar ook zij moest het onderspit delven. Annie zette haar sterke reeks verder en won uiteindelijk al haar partijen. Ze kon zich klaarmaken voor haar eerste finale: een partij tegen de laatste speler van het A-toernooi.Tom Schotte bovenaan

Ook het A-toernooi was een internationale aangelegenheid: zeven spelers en vier nationaliteiten. Luigi Puzzo uit Italië maakte zijn Belgisch debuut. Arvid Kjellberg uit Zweden speelde zijn tweede Belgische toernooi en Albert Kortendijk uit Nederland heeft ondertussen een 20-tal Belgische toernooien afgewerkt.

Het toernooi begon meteen met een duel tussen de twee hoogstgeplaatste spelers: Tom Schotte versloeg Albert Kortendijk. Niet getreurd voor Albert Kortendijk, want vooraf was al besloten dat er een finale zou plaatsvinden tussen de #1 en #2 na zeven partijen. Dat zou echter een zware opgave worden voor Albert Kortendijk, want in de tweede ronde werd er voor het eerst verloren van Brecht Van Damme. Ook Frédéric Nicholls maakte een sterkte start en versloeg eveneens voor het eerst Nick Reunes.

Tom Schotte had in ronde drie en vier moeilijke partijen: zowel tegen Nick Reunes als Luigi Puzzo was een nederlaag meer dan mogelijk. De scores weerspiegelen de verhoudingen zeker niet. Frédéric Nicholls stond na vier partijen met drie punten alleen op de tweede plaats. Beide spelers stonden dan ook tegen elkaar in de vijfde ronde: het werd een billijk gelijkspel.

Frédéric Nicholls verloor zowel in de zesde als zevende ronde tegen respectievelijk Brecht Van Damme en Albert Kortendijk. Hiermee blijft hij nog even 'beginner', want daarvoor heeft hij 4 op 7 nodig en 3.5/7 is net niet genoeg.

Die overwinning van Albert Kortendijk in de laatste ronde was erg belangrijk, want zo kwam hij als enige speler op 5 overwinningen. Tom Schotte won ook zijn laatste partij en hield Brecht Van Damme zo op vier punten. Dit betekende een finale tussen de twee hoogst geplaatste spelers.

Het was al bij al een evenwichtig toernooi, want elke speler verzamelde minstens drie punten. Arvid Kjellberg was de spelers met de laagste coëfficiënt en werd zo verwezen naar een beloftenfinale tegen Annie Flockman. Tom Schotte moest nogmaals aan de slag tegen Albert Kortendijk.

Finale

Twee finales: Albert Kortendijk - Tom Schotte en Annie Flockman - Arvid Kjellberg.
Arvid Kjellberg kon de partij snel naar zijn hand zetten en won vlot met 12-52.De andere finale was er één in twee delen: middenin de finale werd het evacuatieplan in werking gezet door een fikse regenbui, dus werd snel alles opgeruimd. Toen alle materiaal in veiligheid was gebracht, konden Albert Kortendijk en Tom Schotte hun partij binnen verderzetten. De Belgische kampioen zegevierde uiteindelijk met 23-41.Terwijl de regen naar beneden bleef komen, konden de top drie van het toernooi en alle beloften nog een prijs uitkiezen.

BBQ

Het toernooi werd afgesloten met een gezellige BBQ. Ondertussen was de regen gestopt en kon er voor de rest van avond buiten worden gebakken, gegeten en gedronken.

Belgische Grand Prix

Na een nieuwe toernooioverwinning is de negende overwinning in de Belgische Grand Prix voor Tom Schotte bijna een feit. Hij heeft momenteel een voorsprong van elf punten op Brecht Van Damme. Die laatste heeft eveneens een comfortabele voorsprong van acht punten op Frédéric Nicholls. De derde plaats ligt nog open, want Nick Reunes staat slechts drie punten achter de Brusselaar. Er liggen op het Belgische Kampioenschap nog 12-8-6-4-3-2-1 punten te halen.

Buitenlanders Grand Prix

Albert Kortendijk neemt een serieuze optie op een tweede eindoverwinning in de Buitenlanders Grand Prix. De Nederlander scoorde net als in Marche-en-Famenne twaalf punten en neemt dit mee als voorsprong naar het BK in Zonhoven. Enkel Roel Hobo kan nog op gelijke hoogte komen en zou dan meteen de eindzege kunnen wegkapen. Dit omdat hij een hogere wereldranking heeft.

DAN-ranking

Winnaar Tom Schotte won drie duels tegen 6-DAN spelers: tweemaal tegen Albert Kortendijk en éénmaal tegen Nick Reunes. Hierdoor verstevigt hij zijn leiderspositie. Nog één overwinning en hij zit halverwege 7 DAN. Ook Albert Kortendijk scoorde één punt en komt op gelijke hoogte van Roel Hobo en Jan de Graaf.

Er zijn nog een aantal promoties te vieren: zowel Arvid Kjellberg als Frédéric Nicholls worden 3 DAN. Luigi Puzzo promoveert meteen naar 2 DAN en zowel Bart Verstuyft als Lieselotte Hoens zijn 1 DAN geworden.