Belg haalt top tien op 37e Wereldkampioenschap Othello (Stockholm)

Belg haalt top tien op 37e Wereldkampioenschap Othello (Stockholm) 23 oktober 2013

Dit jaar vaardigde de Belgian Othello Association een WK-team van drie personen af naar de wereldkampioenschappen.

Tom Schotte werd 9e, Nick Reunes 44e en Michael 46e.
België werd als ploeg 10e.

Het 37e Wereldkampioenschap Othello werd dit jaar in Stockholm afgewerkt. De organisatie had zijn uiterste beste gedaan om een schitterende locatie uit te zoeken. Locaties, want elk onderdeel van het toernooi werd op een andere plaats afgewerkt. De receptie was in een iets te krappe café / brasserie, terwijl het hoofdtoernooi plaatsvond in de voormalige wapenkamer van het koninklijke paleis, "The Royal Castle". Voor de finales, prijsuitreiking en aansluitende victory dinner werd dan weer uitgeweken naar een klassiek bruin café. Maar dan met de nodige Zweedse stijl.

De driekoppige Belgische delegatie kende een vrij goede start met 4 punten na 2 rondes. Hiermee bekleedden ze een derde plaats in de teamranking voor onder andere Nederland. Jammer genoeg was dat ook de laatste keer tijdens het toernooi. België slaagde erin rond de vijfde ronde een tiende plaats te pakken in het teamklassement en stond deze niet meer af. De prestaties van het team waren dus heel consistent. Er werd tijdens het toernooi ook maar één nulscore opgetekend (vijfde ronde) en twee keer werd de maximumscore behaald (tweede ronde en zesde ronde). De prestatie van het Belgische toernooi kwam van Tom Schotte. Hij slaagde erin verschillende subtoppers te kloppen (onder andere Milosz Cupial) en nestelde zich na vier ronden aan de leiding samen met Miroslav Voracek. Dé kans om alleen aan de leiding te komen op een wereldkampioenschap kwam in een onderling duel in ronde vijf. De uitgesproken titelkandidaten hadden toen al een remise of een verlies moeten incasseren. Jammer genoeg werd die kans verknoeid. Op dag één wist Tom Schotte nog te winnen van Martin Odegard en verloor in een moeilijke partij van Takashi Yamakawa. Dat resulteerde in een knappe gedeelde vijfde plaats na dag één. Opmerkelijk is wel dat er drie winstpartijen werden genoteerd met 33 stenen. De andere Belgen stonden na dag één op een 31e plaats (Nick Reunes) en een 47e plaats (Michael May). Opmerkelijk was de partij van Nick Reunes tegen Takashi Yamakawa, die slechts met 30-34 werd verloren gegaan. Op enkele zetten van het einde was er nog een winnende positie voor de voormalig Belgisch kampioen.

Op dag twee wist Tom Schotte zich zeker nog te mengen en de debatten. Na winst tegen Caroline Odsell in de achtste ronde hees hij zich opnieuw op een gedeelde vierde plaats. Echter nederlagen tegen tweevoudig wereldkampioen Ben Seeley en de latere wereldkampioene Katie Wu lieten hem afzakken tot net buiten de top tien. Een overwinning tegen veelvoudig Pools kampioen Pawel Peczkowski bracht hem terug op ramkoers. Een plaats bij de beste vijf was nog steeds mogelijk met twee overwinningen. De Wereldkampioen van 2008, Michele Borassi versperde hem echter de weg in een complexe partij. In ronde 13 wist Tom Schotte echter een top tien plaats veilig te stellen na nog een knappe overwinning tegen Arnaud Delaunay, één van de franse topspelers. De andere Belgen presteerden op dag twee ook net onder hun niveau zonder echte uitschieters. Beiden boekten overwinningen tegen lagergerangschikte spelers en verloren van spelers met een hogere ranking. Hierdoor waren een 44e plaats voor Nick Reunes en een 46e plaats voor Michael May gerechtvaardigd. Nick Reunes had echter ongeluk dat hij na zijn gelijkspel tegen Jiska Helmes op een halve score terechtkwam. Dan is het altijd moeilijk om nog knap te presteren. Een half puntje meer had bijvoorbeeld 12 plaatsen winst opgeleverd.

Het was aangenaam en goed georganiseerd evenement. Op naar een volgende editie!

Alle resultaten en verslagen kan je terugvinden via de volgende link: