Nicky van den Biggelaar wint Europese Grand Prix Gent, Tom Schotte verovert 9e titel 30 juli 2017

De Nederlandse titelverdediger versloeg in een spannende finale de Britse Othellokampioen, terwijl Tom Schotte dankzij een vierde plaats zijn Belgische titel met nog eens een jaar kon verlengen.

Jubileumeditie

Het was een ultraspeciale editie, namelijke het 200e Europese Grand Prix toernooi sinds de start van de competitie in 1986. 39 spelers uit 9 verschillende landen tekenden present. Het deelnemersveld was sterk gespreid, met twee ex-wereldkampioenen: Tanida Kunihiko uit Japan en Marc Tastet uit Frankrijk. Ook verschillende Europese topspelers zoals titelverdediger Nicky van den Biggelaar, regerend Europees kampioen Takuji Kashiwabara, 4-voudig Europees kampioen Imre Leader en voormalig vice-Wereldkampioen Matthias Berg stonden op de deelnemerslijst. Aan de andere kant van het spectrum speelden verschillende beloften en junioren. Ook registreerden we het debuut van Ahmed Hassan uit Egypte, meteen de eerste speler uit dat land in competitie.

Verschillende competities

Naast de overwinning in dit toernooi stond er nog veel meer op het spel. Zowel Takuji Kashiwabara, Marc Tastet, Imre Leader en Matthias Berg streden nog om de Europese titel, met de Duitser in een voordelige positie. Ook werden er twee Belgische titels uitgedeeld: bij de elite en bij de jeugd. Voor beiden werd er op het einde van het toernooi nog een finale voorzien. Op de prijzentafel stonden ook bekers voor beste gevorderde, beste vrouw, beste junior, beste belofte én beste prestatie.

Stevige start

Alle spelers vlogen er meteen stevig in. In elke ronden stonden wel interessante duels op het programma. Verschillende van deze spellen werden dan ook op LiveOthello uitgezonden. Bij de lunch stonden nog vijf spelers ongeslagen op kop: Nicky van den Biggelaar, Tom Schotte, Imre Leader, Albert Kortendijk en Matthias Berg.

Ongeslagen

Slechts twee spelers van die spelers kwamen ongeschonden uit de daaropvolgende duels: Nicky van den Biggelaar en Tom Schotte bleven over met vijf uit vijf. De Nederlandse kampioen legde de Belgische over zijn knie kwam zo alleen op kop. Ook in de zevende en laatste ronde van de dag wist hij te winnen. Twee spelers met zes uit zeven: Tom Schotte en Imre Leader. Daarachter een interessant groepje van spelers met vijf punten. Bij de Belgen scoorden drie spelers vier punten: Marcel Peperkamp, Michael May en Nick Reunes. Zij hoopten op een terugval van Tom Schotte op de tweede dag. Bij een plaats in de top vier verviel de finale en werd hij automatisch Belgisch kampioen.

Opmerkelijk spel

In de vierde ronde speelden Ahmed Hassn uit Egypte en de 7-jarige Jana Verstuyft tegen elkaar. Na 16 zetten was het spel echter al afgelopen, waarbij ze beide geen geldige zet meer hadden. Jana won zo met 3-17 de partij.

Dag twee - rush naar de finales

Terwijl Nicky van den Biggelaar op zijn dooie gemaak doorstroomde naar de finale, een misstap tegen Matthias Berg in ronde negen niet te nagesproken, streden de andere spelers voor de tweede finaleplek. Hierin deed Imre Leader een uitstekende zaak na een overwinning tegen Tom Schotte, maar liet dan weer van zijn pluimen tegen Albert Kortendijk. Hierdoor kwamen voor de laatste ronde nog drie spelers in aanmerking voor de tweede finaleplaats: Tom Schotte stond op 9 punten, net als Imre Leader. Echter een overwinning kon hem zekerheid verschaffen door een significant hogere tie-break. Matthias Berg had die ook, maar wel een punten minder. Hij moest rekenen op een nederlaag van beide spelers. Voor de play-off kwamen nog een resem spelers in aanmerking, maar dan moest Matthias Berg alvast verliezen.

Nu, dat laatste gebeurde niet. Matthias Berg won zijn partij tegen Marc Tastet. Een finale leverde dat hem niet op: Imre Leader won van Thierry Levy Abegnoli. Dat leverde de Brit dan weer de finale op, want Tom Schotte verloor van Tanida Kunihiko. Nederland - Verenigd Koninkrijk in de finale en Duitsland - België in de play-off dus.

Belgische titel

Met zijn plaats in de finale stelde Tom Schotte zijn negende Belgische titel veilig, zijn vijfde op een rij. Marcel Peperkamp baalde als 13e in de einduitslag en is zo vice-Belgisch Othellokampioen 2017. Bij de junioren was er niet zoveel spanning. Zowel Jana als Eline Verstuyft stootten door naar de finale, als enige Belgische jeugd. Jana scoorde drie punten, terwijl Eline één punt verzamelde.

Finales

Het wordt stilaan een klassieker op het Europese toneel. Nicky van den Biggelaar en Imre Leader beslechtten opnieuw een finale. De eerste partij was de spannendste, met een 30-34 winst voor de Nederlander. Imre Leader trok de partij in evenwicht met een vlotte overwinning en het tweede spel (22-42). Echter, net als in 2015, won Nicky van den Biggelaar zijn tweede finalepartij met overmacht: 46-18 en zodoende zijn 9e Europese zege! Proficiat. De prijs van 200€ is dan ook mooi meegenomen.

De play-off was ook spannend en werd gewonnen door Matthias Berg (27-37). Tom Schotte scoort opnieuw een vierde plaats, na Praag eerder dit seizoen.

Beste vrouw én beste prestatie voor Rosalinde de Boer. Wendy de Graaf scoorde dan weer bekers voor beste beginner, beste belofte én beste junior!

De Belgische titel bij de junioren, de eerste sinds 2008, werd dan weer gewonnen door Eline Verstuyft, die haar zus versloeg met 29-35.

Europese Grand Prix 2017

Matthias Berg deed met zijn derde plaats een goede zaak, vooral omdat hij de concurrentie achter zich liet. Met nog één toernooi te gaan komen er nog drie andere spelers in aanmerking: Marc Tastet en Imre Leader moeten winnen in Parijs volgende maand; Takuji Kashiwabara heeft genoeg aan een tweede plaats.

Belgische Grand Prix

De eerste twee plaatsen waren al een zekerheid: Tom Schotte wint zijn tiende Belgische Grand Prix en Nick Reunes eindigt voor de vierde keer tweede. Rosalinde de Boer eindigde als derde Belgische en dat is ook haar eindpositie, meteen haar zesde eindoverwinning bij de dames.

Meteen zijn ook de gekwalificeerden voor het WK Othello bekend: Nick Reunes, Rosalinde de Boer, Frauke Van de Moortel en Frédéric Nicholls plaatsen zich via de Belgische Grand. Tom Schotte verzaakt als toernooidirecteur aan zijn plaats. Jana Verstuyft speelt meer als juniore. Marcel Peperkamp is reserve en komt in actie bij een oneven aantal spelers. Dit privilege is het Belgische team als organisator toegekend. Marcel Peperkamp kwam dit jaar niet eerder in actie en hoopte met een Belgische titel op rechtstreeks kwalificatie.

Buitenlanders Grand Prix

Jan de Graaf was al zeker van een nieuwe eindzege, Nicky van de Biggelaar schuift nog op naar de tweede plaats. Mireille Blijleven eindigt als beste vrouw op de derde plaats.