Nicky van den Biggelaar wint Europese Grand Prix Gent

Nicky van den Biggelaar wint Europese Grand Prix Gent 2 augustus 2015

De kampioen van Nederland versloeg in de finale Jeroen Everts. De naar Zweden uitgeweken Nederlander legde een beklijvend parcours af, maar moest in de finale het onderspit delven.

Recordeditie

Deze editie van de Belgische Europese Grand Prix was zonder meer historisch. Maar liefst 41 spelers zakten naar Gent af om deel te nemen aan de 22e editie van ons internationaal Othellotoernooi. Nooit was een Belgisch toernooi groter. Ook de deelnemerslijst was indrukwekkend, maar dankzij het grote aantal deelnemers was het niveau heel erg verscheiden.

Verrassende namen

Op het einde van de eerste dag stonden twee verrassende namen op de eerste twee plaatsen: Jeroen Everts bleef ongeslagen, terwijl Tom Schotte slechts één verliespartij liet noteren. Beide spelers hadden elkaar kunnen ontwijken tijdens de eerste zeven rondes, maar waren gedoemd om in ronde acht tegen elkaar uit te komen. Een grote groep topspelers had vijf winstpartijen en maakten nog kans op een finaleplek.

Ongeslagen

Jeroen Everts nam meteen een stevige optie op de finale na zijn rechtstreeks duel met Tom Schotte in ronde acht. De Belgische kampioen kende op dag twee een terugval en zakte terug naar een gedeelde vijfde plaats. Terwijl Jeroen Everts doorstoomde naar 9/9, begonnen zowel Nicky van den Biggelaar, Arthur Juigner en Niklas Wettergren onder stoom te komen. Zij troefden Takuji Kashiwabara, Francesco Marconi en Imre Leader af.

Strijd om de Europese titel

Voor Takuji Kashiwabara was het een zuur toernooi: hij stond (en staat) tweede in de tussenstand van de Europese Grand Prix 2015 en ging in Gent op zoek naar een finaleplek om de Tsjech Miroslav Voracek van de eerste plaats te stoten. Hem rest niets anders dan in Parijs bij de beste twee te eindigen om voor de negende keer Europees kampioen te worden.

Eindsprint

In ronde tien verloor Jeroen Everts zijn maximum tegen Nicky van den Biggelaar. Ook in ronde elf werd verloren tegen Niklas Wettergren. Drie spelers eindigden hierdoor op negen winstpartijen. Arthur Juigner was de ongelukkige en werd verwezen naar een play-off tegen Niklas Wettergren. Nicky van den Biggelaar en Jeroen Everts plaatsten zich voor de finale.

Achtste zege

Nicky van den Biggelaar wist voor de 11 keer op rij de top drie te halen in een toernooi voor de Europese Grand Prix. Een record. In de finale gaf hij Jeroen Everts weinig kansen en stoomde met 2-0 door naar een 8e zege in de Europese Grand Prix. In de play-off consolideerde de 14-jarige Arthur Juigner zijn derde plek.

Belgische Grand Prix

Michael May (foto) heeft de tweede plaats heroverd in de Belgische Grand Prix. Hij presteerde onder de verwachtingen en scoorde slechts twee punten in Gent, maar wist toch een plaats op te schuiven. Zijn rechtstreekse concurrent, Brecht Van Damme, speelde slechts één dag mee en eindigde buiten de punten. Hij zakt hierdoor zelfs naar de vierde plaats. Dimitri Vaes staat nu met gelijk aantal punten derde. Ondertussen is Tom Schotte zeker van zijn achtste eindoverwinning in de Belgische Grand Prix, zijn zevende op rij. Wie is er in staat hem de komende jaren te stoppen?

Buitenlanders Grand Prix

We hebben een nieuwe leider in de Buitenlanders Grand Prix. Dankzij zijn knappe overwinning op de Europese Grand Prix te Gent scoort Nicky van den Biggelaar 12 belangrijke punten. Samen met zijn behaalde punten in Antwerpen totaliseert hij er nu 20. Albert Kortendijk heeft een achterstand van 6 punten en is de enige die de leider nog kan bedreigen. Alles wordt belist op het BK. Als Nicky van den Biggelaar niet meespeelt, heeft Albert Kortendijk genoeg aan een plaats bij de beste 2 buitenlanders.

DAN-ranking

Heel wat wijzigingen na de Europese Grand Prix te Gent. 34 van de 41 spelers gingen erop vooruit. Nicky van den Biggelaar  vergroot zijn voorsprong om de concurrentie met enkele gerichte overwinningen. Er waren heel wat duels tussen 6 DAN-spelers, waar Jan de Graaf het meest van profiteerde.

In het 5 DAN-segment deed Marcel Peperkamp de beste zaak. Zowel Imre Leader als Arnaud Delaunay mogen ook een 5 DAN-certificaat boven hun bed hangen. Bij de 4 DAN-spelers zijn er 2 stijgers: Arthur Juigner stijgt maar liefst 9 eenheden en wordt na 2 toernooien reeds 4 DAN. Francesco Marconi schuift ook door.

Runner-up van het toernooi, Jeroen Everts, won zijn eerste 9 partijen en scoorde daarin telkens een DAN-punt. Ook Niklas Wettergren wist elke winstpartij om te zetten in DAN-winst (8 punten - 3.2). Oscar Eklund en Christian Gardebrink worden eveneens meteen 3 DAN.