Tom Schotte verovert 8e Belgische titel

4 september 2016

Het 33e Belgisch Kampioenschap Othello vond net als vorig jaar plaats in het sfeercafé Quo Vadis in Zonhoven. Ondanks de mooie plaats op de kalender kwamen slechts vier Belgen opdagen: Tom Schotte, Nick Reunes, Frédéric Nicholls en Dimitri Vaes. Het concept van het toernooi was meteen duidelijk: 2 spelen tegen elke tegenstander, éénmaal met wit en éénmaal met zwart. Wie na zes rondes bovenaan stond, werd Belgisch Kampioen

Wisselende kansen

Het was een toernooi met wisselende en vooral gemiste kansen. De einduitslag kon net zo goed in omgekeerde volgorde worden afgelezen. Het begon al in de eerste ronde waar Tom Schotte makkelijk leek te winnen van Frédéric Nicholls, maar er toch in slaagde om een +40 om te zetten in een verliezende positie. Een kans die de Brusselaar liet liggen. De regerende Belgisch kampioen kwam al meteen met de schrik vrij (36-28). Nick Reunes won van Dimitri Vaes, maar dat was ook maar op het nippertje (35-29).

In de tweede ronde had Tom Schotte even snel 'zekerheid' van zijn overwinning tegen Dimitri Vaes en kon deze ook netjes uitspelen (21-43). Frédéric Nicholls kwam tegen Nick Reunes in een winnende positie terecht op een 9tal zetten van einde, maar verzuimende twee logische lijnen uit te tellen met 11 minuten op de klok (29-35).

De derde ronde was er ook één om duimen en vingers van af te likken: de beide leiders speelden tegen elkaar en Tom Schotte leek het laken naar zich toe te trekken. Toch had hij het moeilijk om de winnende sequentie te vinden en speele op zet 6 zetten van het einde een gelijkspelzet. Nick Reunes miste echter de goede zet op zet 58 en verloor (34-30). Een kans op een gelijkspel die hem later nog zuur zou opbreken. Ook Frédéric Nicholls en Dimitri Vaes speelden een beklijvende partij, waar de eerste kon zegevieren (30-34). De tussenstand halverwege: Tom 3, Nick 2, Fred 1 en Dimitri 0.

De terugronde

Alles werd omgedraaid vanaf ronde vier. Tom Schotte speelde als fiere leider tegen Frédéric Nicholls en kan relatief makkelijk overwinnen (22-42). Op de andere tafel speelde Dimitri Vaes een uitstekende partij en kwam op voorsprong. Hij miste echter een pariteitszet die hem 37 stenen zou opleveren maar verloor uiteindelijk met 31-33. Een dubbeltje op zijn kant dus. Een winst van Dimitri Vaes had betekend dat Tom Schotte twee punten los zou staan met twee partijen te spelen. De spanning bleef dus nog even in het toernooi.

De vijfde ronde: voor het eerst twee partijen met ruimere zeges. Tom Schotte has weinig problemen met Dimitri Vaes (46-18) en Nick Reunes had genoeg aan een 38-26 zege tegen Frédéric Nicholls.

Voor het ingaan van de laatste ronde konden de plaats 1/2 en 3/4 nog veranderen. Nick Reunes moest een 47-17 overwinning boeken tegen Tom Schotte. Dit was een 33-31 geweest als hij in de derde ronde dat gelijkspel had vastgehouden. Een moeilijke opdracht. Dimitri Vaes kon de derde plaats nog afsnoepen van Fr?d?ric Nicholls mits een 37-27 overwinning. Een meer haalbare opdracht. Beide spelers slaagden jammer genoeg niet in hun opzet: het werd 22-42 voor Tom Schotte en 46-18 voor Frédéric Nicholls. Tom Schotte viert zo zijn achtste Belgische titel. Proficiat!

Belgische Grand Prix

Tom Schotte kreeg pas in het laatste toernooi zekerheid over een negende eindzege in de Belgische Grand Prix. Door de afwezigheid van Brecht Van Damme was dit al bij aanvang van het toernooi bekend. Zowel Nick Reunes als Frédéric Nicholls konden nog tweede worden door een Belgische titel. Dit lukte hen niet, maar het toernooi leverde wel een ex-aequo op voor de derde plaats. Door het wegstrepen van de slechtste toernooien kwam Nick Reunes als derde uit de bus. Frédéric Nicholls moet tevreden zijn met een vierde plaats. Rosalinde de Boer is voor de zesde keer beste dame.

Buitenlanders Grand Prix

Albert Kortendijk heeft zonder te spelen zijn tweede Buitenlanders Grand Prix gewonnen. Op het Belgisch Kampioenschap waren geen buitenlanders, dus werd de tussenstand ook de eindstand. Roel Hobo tekende voor een tweede plaats, terwijl Jan de Graaf derde werd. Linda Praseptyo is voor de vierde keer in vijf seizoenen beste dame.

DAN-ranking

Winnaar Tom Schotte doet een uitstekend zaak in de DAN-ranking en wint maar liefst 4 punten. Hij vergroot zo zijn voorsprong op eerste achtervolger Nicky van den Biggelaar tot 9 eenheden. Zowel Nick Reunes als Frédéric Nicholls winnen twee punten. Dankzij de twee winstpunten van Nick Reunes schuift hij door naar een derde plaats in de algemene ranglijst.