Tom Schotte wint 11e nationale Othellotitel

Tom Schotte wint 11e nationale Othellotitel 19 mei 2019

Net als in 2018 verzamelden potentiële kampioenen in de Muziekacademie te Ekeren met het oog op de Belgische Othellotitel. De opkomst was eerder mager, maar daarom was het toernooi niet minder interessant. Zo zagen we de come-back van twee spelers die meer dan 25 jaar terug voor het laatst actief speelden. Bernard Nelis, met 3 WK-deelnames een ervaren speler, speelde voor het eerst sinds 1993 een Othellotoernooi. Renzo Rubele, Italiaan maar woonachtig in Brussel, speelde voor het laatste in zijn thuisland in 1989.

De weersomstandigheden waar niet ideaal, dus werd er voor de gelegenheid binnen gespeeld. In de voormiddag werden er voorrondes gespeeld, waarbij een round-robin met vijf ronden de posities voor de finales in de namiddag zou bepalen.

Strijd voor de tweede plaats

Met 292 stenen over vijf partijen liet Tom Schotte weinig kruimels over voor de concurrentie. Toch bracht hem dat enkel in pole-position voor de eindstrijd na de lunch. De andere drie elitespelers maakten het spannend en wonnen netjes van elkaar Bij de finale ranking bracht het stenenaantal uiteindelijk uitsluitsel. Hierbij werd Bernard Nelis nipt veroordeeld tot een halve finale tegen Tom Schotte.

Bij de jeugd was Sander te sterk voor zijn broer Wout. Hierdoor plaatsten ze zich beide voor de halve finale bij de jeugd.

Finales

Bij de jeugdspelers waren Jana en Eline Verstuyft rechtstreeks geplaatst voor de halve finales. Hier namen zijn het op tegen de gebroeders Schotte. Beide partijen waren heel sereen, maar in beide partijen was het overwicht van de zussen Verstuyft duidelijk. 12-52 en 20-44. Voor het derde opeenvolgende jaar kregen we een zusterstrijd in de finale! In deze finale slaagde Eline erin om haar titel te verlengen (47-17).

Bij de elite won Tom Schotte duidelijk zijn halve finale tegen Bernard Nelis (14-50). De andere halve finale was een stuk spannender met zowel Jan Van Damme als Renzo Rubele in het voordeel tijdens een deel van de partij. Uiteindelijk trok de toernooiorganisator aan het langste eind (36-28) na een nerveus einde met voor beiden weinig tijd op de klok.

In de finale van het BK 2019 stond er absoluut geen maat op de regerende kampioen. Tom Schotte nam de maat van Jan Van Damme (63-1). In de play-off veroverde Bernard Nelis nog de derde plaats (48-16)

Van de zestien nationale kampioenschappen waar Tom Schotte aan deelnam, heeft hij er nu elfgewonnen. In de overige vijf edities werd hij driemaal vice-kampioen en tweemaal derde.

Belgische Grand Prix

De winnaar was reeds twee maanden geleden bekend. Tom Schotte wint voor de twaalfde keer de Belgische Grand Prix. Nick Reunes eindigt voor de zesde keer tweede. Brecht Van Damme behoudt zijn derde plaats. op de erelijst bij de vrouwen verschijnt voor het eerst Eline Verstuyft, die net voor Frauke Van de Moortel eindigt in de uitslag. Ook wint zij de prijs voor beste junior in de Belgische Grand Prix van 2019.

Buitenlanders Grand Prix

Renzo Rubele was de enige buitenlandse speler en scoorde zo twaalf punten. Dit is echter niet genoeg voor een plekje in de finale top drie. Winst gaat naar Carlo Affatigato met 18 punten. De tweede en derde plaats zijn voor respectievelijk Takuji Kashiwabara en Miroslav Voracek.

DAN-ranking

Zowel Bernard Nelis (naar 3 DAN) en Renzo Rubele (naar 2 DAN) promoveren. Jan Van Damme scoort een extra punt. Bij de junioren scoren Jana en Eline Verstuyft beide één DAN-punt. Eline en Jan staan zo op één overwinning van promotie naar 4 DAN.