Tom Schotte wint 35e Belgisch Kampioenschap Othello

Tom Schotte wint 35e Belgisch Kampioenschap Othello 3 juni 2018

De Muziekacademie van Ekeren kreeg voor de eerste keer het Belgisch Kampioenschap Othello toegekend. Dit kampioenschap was reeds aan zijn 35e editie toe. De eerste organisatie was in 1979. Enkel in het midden van de jaren '80 en in 2001 werden er edities overgeslagen. De laatste jaren was het Belgisch Kampioenschap een prooi voor Tom Schotte met 8 overwinningen in de laatste 10 edities. Ook in 2005 was hij de beste, wat zijn totaal op 9 brengt. Enkel Marcel Peperkamp kon in 2009 en 2012 deze reeks onderbreken.

Een aangenaam lentezonnetje gaf ons opnieuw de mogelijkheid om een buitentoernooi te organiseren. Een totaal van 11 spelers verscheen op het appel, netjes verdeeld onder gevorderden (6) en beloften (5). Zijn speelden beide een apart toernooi. De beste twee Belgische spelers van het A-toernooi streden in de late namiddag voor de Belgische titel, terwijl de beste twee Belgische junioren in de vroege namiddag dezelfde strijd mochten voeren.

Hoofdtoernooi

Vijf Belgen (Tom Schotte, Nick Reunes, Fred Nicholls, Frauke Van de Moortel en Jan Van Damme) tegenover één Nederlander (Martin Fransen). Een strijd om een plaats in de top twee met een bijhorende plaats in de finale. Die finale kon Martin trouwens niet beslechten: in dat geval werd het #1 tegenover #3 of #2 tegenover #3 in de finale. Sowieso speelde iedereen nog een finalepartij, maar dan met de plaatsen 3 en 5 als inzet.

Tom (6-58) tegen Nick, Martin (53-13) tegen Frauke en Fred (48-16) tegen Jan namen de beste start. In de tweede ronde behielden zowel Tom als Martin hun maximum, terwijl Nick zijn eerste zege boekte. Op dat moment bleven de waardeverhoudingen gerespecteerd.

Dat veranderde echter in de derde ronde met een overwinning van Jan tegen Frauke (31-33). Nick won dan weer een cruciaal duel met het oog op de finale tegen rechstreekse concurrent Fred (48-16). Het gevecht om de leidersplaats werd dan weer vlot gewonnen door Tom tegen Martin (11-53). Met het oog op de finale moest Martin ook Fred verslaan (toch volgens Nick), maar dit gebeurde niet: 34-30 voor de Brusselaar tegenover de Haarlemenaar.Dit hield de spanning erin tot en met de laatste partij van de voorronde. Fred speelde nog tegenover de lager geplaatste Frauke en kon mits een zege van Martin op Nick nog de finale bereiken. En inderdaad, Nick verloor tegen Martin - weliswaar met 31-33. Een snelle rekensom leerde ons dat Fred op dat moment op zoek moest gaan naar 50 stenen tegen Frauke, maar dit gebeurde absoluut niet: Frauke won zelfs de partij (34-30). Tom op 1, Nick op 2, Martin op 3, Fred op 4, Jan op 5 en Frauke dus op 6.

In de aansluitende play-off behielde Martin zijn positie dankzij een 26-38 zege tegen Fred. Frauke kon nog de vijfde plaats afsnoepen van Jan met een 44-20 overwinning.

Beloftentoernooi

Vijf spelers in beloftentoernooi, waaronder vier junioren: Jana en Eline Verstuyft versus Sander en Wout Schotte. Sofie D'Haeyer was de vreemde eend in de bijt, maar mocht uiteraard het beloftentoernooi vervoegen. Habitués Frank Ivo Van Damme en Joke Van de Brandt hadden een verkeerde datum in hun agende genoteerd en waren dus jammer genoeg afwezig.

Meteen consternatie in de eerste rondes: de hoger geplaatste Sofie verloor van zowel Jana als Eline, terwijl Wout ook Eline op een gelijkspel kon houden. Dat bracht beide dames op koers voor de finale en die kans grepen ze ook met beide handen. Ook omdat Sofie wel van de beide broers kon winnen. De broederstrijd tenslotte werd gewonnen door de jongste telg van de familie Schotte: Wout. Voor het ingaan van de laatste ronde waren beide finalistes al bekend, maar het was Eline die uiteindelijk met 4.5/5 het beloftentoernooi op haar naam schreef.

Finales

Na de middagpauze en de nodige speelminuten op de parking van de muziekacademie werden beide finalistes terug op het appel verwacht voor hun juniorenfinale. Een herhaling van de finale van vorig jaar. In een spannende partij versloeg Eline haar zus Jana met 29-35. Zo kroont de oudste Verstuyft zich voor het tweede jaar op rij tot kampioene bij de jeugd.

In de andere finale, die van de elite, stonden twee habitués tegenover elkaar. Tom Schotte koos voor wit, waardoor Nick Reunes de zege veroverde bij een gelijkspel. Tijdens het spel stond Tom Schotte telkens een klein beetje tot matig op voorsprong, maar bij zet 43 ging het even verkeerd. Echter, Nick Reunes miste de winnende zet en gaf het daarna beetje bij beetje weg. De finale eindigde uiteindelijk op 12-52. Een ruime, doch gevleide overwinning met een 10e Belgische titel als beloning. Tom Schotte is nu sinds 2013 ononderbroken Belgisch kampioen Othello.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte was reeds zeker van zijn elfde eindoverwinning in de Belgische Grand Prix. Door de niet-deelname van Rosalinde Boer afgelopen weekend wist ook Nick Reunes zich zeker van de tweede plaats. Rosalinde de Boer behield die derde plaats, Fred Nicholls moest Belgisch kampioen worden om die nog over te kunnen nemen. Ook Frauke Van de Moortel bleef op haar vijfde plaats. Zowel Jana als Eline Verstuyft gaan hun vader Bart nog voorbij en eindigen zo op zes en zeven.

In totaal namen dit seizoen 28 verschillende Belgen en/of residenten deel aan de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

Jan de Graaf wint voor de vierde keer de Buitenlanders Grand Prix. Martin Fransen stijgt dankzij zijn deelname aan het Belgisch kampioenschap nog naar de tweede plaats. Sha Jiang eindigt derde en is hiermee beste vrouw. Dit seizoen waren er weinig buitenlandse spelers in de Belgische competitie, zo nam enkel Jan de Graaf aan meer dan één toernooi deel.

DAN-ranking

Twee spelers promoveren dankzij hun prestaties: Eline Verstuyft won vijf partijen en scoorde hiermeer vier DAN-punten. Hierdoor promoveert ze meteen naar 3 DAN. Ook Wout Schotte promoveert: hij is nu 2 DAN.

Voor het overige stegen Martin Fransen, Frauke Van de Moortel, Fred Nicholls, Jan Van Damme en Sofie D'Haeyer 1 punt.