Tom Schotte verdedigt leiderspositie EGP in Sint-Petersburg

Tom Schotte verdedigt leiderspositie EGP in Sint-Petersburg 5 april 2016

Belgisch kampioen Tom Schotte neemt komend weekend deel het Europese Grand Prix toernooi van Sint-Petersburg. Hij verdedigt in Rusland zijn leiderspositie in de Europese Grand Prix.

Europese Grand Prix

De Europese Grand Prix Othello bestaat uit een reeks van 7 internationale toernooien. Per toernooi krijgen de beste 10 spelers punten toegekend: 200 voor de winnaar tot 5 punten voor een tiende plaats. Het toernooi van Sint-Petersburg is de derde dit seizoen. Het toernooi van Rome werd gewonnen door de Italiaan Francesco Marconi, terwijl onze landgenoot het toernooi van Cambridge op zijn naam kon schrijven. Hierdoor staan beide spelers samen aan de leiding. Takuji Kashiwabara en Marc Tastet (beide uitkomend voor Frankrijk) speelden beide toernooien, maar verzamelden niet genoeg punten om de leiding te nemen.


Sint-Petersburg

De Europese Grand Prix trekt voor de tweede keer naar Rusland. In 2014 werd voor het eerst een internationaal toernooi gespeeld in Moskou en in 2016 verhuist het toernooi naar Sint-Petersburg. In 2014 waren er 20 deelnemers, waaronder 3 niet-Russen. Komend weekend worden er opnieuw een 20-tal spelers verwacht. Op de inschrijvingslijst staan (minstens) zes buitenlanders: Marc Tastet (FRA), Luigi Puzzo (ITA), Leonid Shifman (ISR), Ilya Shifman (ISR), Uladzimir Khlebnikau (BLR) en Tom Schotte (BEL).

Twee jaar terug werd het toernooi gewonnen door Francesco Marconi, die in de finale te sterk was voor Marc Tastet. Beide spelers verkregen pas zekerheid over de finale in de allerlaatste ronde nadat de twee Russische koplopers beide verloren tegen andere landgenoten.

Verwachtingen

Onze Belgische kampioen vertrekt hoopvol richting Rusland. Het niveau van de Russische spelers is een groot vraagteken, maar een resultaat bij de beste vier zou mooi meegenomen zijn. Uiteraard wordt er heimelijk op meer gehoopt. Indien Tom Schotte voor Marc Tastet weet te eindigen, behoudt hij zeker de leiding in het algemene klassement.