Nicky van den Biggelaar wint 30e Belgisch Kampioenschap, Tom Schotte verovert 5e titel 29 september 2013

Ter gelegenheid van de 30e editie van het Belgisch kampioenschap en het 10-jarig jubileum van het eerste Belgisch kampioenschap op Vlaamse bodem keerde de Belgian Othello Association terug naar Zonhoven. Ook in 2003 vond daar het BK Othello plaats. Toen was de Duitser Andreas Hoehne de beste en werd Jeroen De Wael voor het eerst Belgisch Kampioen. Sindsdien vond er behalve in 2007 en 2011 een Zonhoven Othello Open plaats. Onder de winnaars zijn enkel Duitse en Nederlandse spelers. Tot op heden zijn de Belgen is nog niet in geslaagd om te zegevieren op Limburgse bodem. Ook deze editie beloofde het niet eenvoudig te maken voor de Belgische delegatie. Drievoudig winnaar Nicky van den Biggelaar tekende present net als zes andere Nederlanders. Zeven Belgen en één residente zorgden voor de tegenwind.

De eerste ronde zorgde meteen voor een mooi duel. Net zoals in de eerste ronde van het Antwerpen Othello Open dit jaar stonden Tom Schotte en Roel Hobo tegenover elkaar. In Antwerpen was Roel Hobo nog ruim de betere, maar in Zonhoven wist Tom Schotte een belangrijke zege te boeken. Martin Fransen won dan weer van Jan de Graaf en promoveerde zo naar 6 DAN. In de tweede ronde stonden de twee hoogstgeplaatste Belgen tegenover elkaar. Tom Schotte versloeg vrij vlot Nick Reunes. De nummers twee en drie van de Belgische ranglijst, Jeroen De Wael en Marcel Peperkamp moesten jammer genoeg forfait geven voor dit toernooi wegens ziekte. Hetzelfde geldt voor Nancy Darck die haar wederoptreden zou maken na een afwezigheid van vier jaar. Na de tweede ronde stonden nog 4 spelers aan kop van het klassement.

Ranking of the 15 players after round 2:
1: 2. pts [103] VAN DEN BIGGELAAR Nicky (5105) {NLD}
[102] SCHOTTE Tom (2795) {BEL}
[89] VAN DAMME Brecht (5909) {BEL}
[84] PRASEPTYO Linda (5159) {NLD}

De confrontatie tussen de twee hoogst geplaatste spelers van dit toernooi werd nog een ronde uitgesteld want Nicky werd uitgeloot tegen Brecht terwijl Linda aan tafel moest met Tom. De logica werd in deze partijen ook gerespecteerd. Verschillende spelers pikten aan met hun tweede winstpartij.

[120] PRASEPTYO Linda (5159) {NLD}

In de vierde ronde volgde eindelijk het duel tussen de beste spelers op de ranglijst. De verwachtingen waren hooggespannen, maar niet ingelost. Een duidelijke 15-49 in het voordeel van de Nederlander Nicky van den Biggelaar. Albert Kortendijk (tegen Martin Fransen), Jan de Graaf (tegen Nick Reunes) en Linda Praseptyo (tegen Brecht Van Damme) stoomden ook door naar 3 winst.

Ranking of the 15 players after round 4:
1: 4. pts [248] VAN DEN BIGGELAAR Nicky (5105) {NLD}
2: 3. pts [223] DE GRAAF Jan C. (4012) {NLD}
[217] SCHOTTE Tom (2795) {BEL}
[201] KORTENDIJK Albert (5012) {NLD}
[166] PRASEPTYO Linda (5159) {NLD}

Nu was het een kwestie voor Nederlands beste om zijn voorsprong te houden. In de tweede ronde won hij reeds van Albert en Tom was in ronde drie voor de bijl gegaan. Het volgende slachtoffer was Jan de Graaf die met een indrukwekkende 53-11 van tafel werd gestuurd. Linda won de partnerstrijd met Albert (39-25), terwijl Tom de lagergerangschikte Cedric Vuye partij gaf. Die laatste maakte zijn wederoptreden na 5 jaar afwezigheid. En het blijkt dat hij het spelletje nog altijd snapt. Jammer genoeg gebeurde dat niet tijdens het spel tegen Tom, want er werd met 6-58 verloren. In de achtergrond veroverden Nick Reunes en Marcel Sneek hun derde zege. Zodoende bleef de strijd voor de ereplaatsen spannend.

[246] REUNES Nick (5900) {BEL}

De zesde ronde dan. Nicky versloeg Linda (23-41), terwijl Tom zowel Jan als Albert vermeed door Marcel Sneek te loten. Een 24-40 was het resultaat. In een belangrijk duel versloeg Albert Nick met 37-27. Hierdoor verkreeg Tom Schotte reeds zekerheid over een vijfde Belgische titel met nog één ronde te spelen. Jan werd naar beneden geloot tegen Roel, maar verloor ruim (17-47). Voor het ingaan van de laatste ronde zonderde de top zich af en was het uitkijken naar de loting.

Ranking of the 15 players after round 6:
1: 6. pts [408] VAN DEN BIGGELAAR Nicky (5105) {NLD}
2: 5. pts [387] SCHOTTE Tom (2795) {BEL}
3: 4. pts [338] KORTENDIJK Albert (5012) {NLD}
[312] PRASEPTYO Linda (5159) {NLD}
5: 3.5 pts [307] HOBO Roel (5071) {NLD}

De laatste ronde gaf nog twee topduels tussen de beste vier spelers op de wereldranglijst. Nicky speelde tegen de opgerukte Roel en Tom moest zijn tweede plaats vrijwaren tegen Albert. Beide spellen eindigden wonderwel op een gelijkspel. Linda tenslotte verloor nog van Jan de Graaf die zodoende nog de vierde plaats te pakken kreeg. Cedric Vuye is de nieuwe vice-Belgisch kampioen met een zevende plaats en Rosalinde de Boer is voor de zesde opeenvolgende keer beste vrouw in het Belgisch kampioenschap.

Belgische Grand Prix

De eindzege in de editie van 2013 was al sinds het vorige toernooi een feit, maar Tom Schotte bekroonde dit jaar zijn superioriteit met een vijfde Belgische titel. Door de afwezigheid van de nummer twee in de tussenstand, Marcel Peperkamp, wint hij de Grand Prix met maar liefst 26 punten voorsprong. Dit is het grootste verschil in 10 edities volgens het huidige concept.

Nick Reunes en Michael May profiteerden eveneens van de afwezigheid van Marcel Peperkamp om in de top drie terecht te komen. Zodoende kwalificeren ze zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap in Stockholm, Zweden. De Belgische kampioen van 2012, Marcel Peperkamp eindigt uiteindelijk vierde in de eindstand. Rosalinde de Boer behaalt een vijfde plaats met een totaal van 17 punten. Ze is zo voor de vijfde keer beste vrouw in de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

Jan de Graaf heeft zijn tweede opeenvolgende zege veiliggesteld tijdens het Belgische kampioenschap te Zonhoven. De basis hiervoor had hij reeds in het voorjaar gelegd tijdens de toernooi van Luik en Antwerpen. Dankzij een plaats als derde buitenlander in het laatste toernooi eindigde hij ruim voor Nicky van den Biggelaar en Martin Fransen. Kan Jan de Graaf in 2014 voor de derde opeenvolgende keer winnen?

DAN-ranking

Het begint eindelijk druk te worden aan de top van den Belgische DAN. Ook Martin Fransen (foto) vond zijn weg naar promotie dankzij een overwinning tegen Jan de Graaf in de eerste ronde van het Belgisch kampioenschap te Zonhoven. Gedurende het toernooi vonden een aantal onderlinge partijen plaats tussen 6 DAN spelers. Tom Schotte klopte zowel Roel Hobo als Nick Reunes, terwijl hij verloor van Nicky van den Biggelaar. In de laatste ronde speelden Roel Hobo en Nicky van den Biggelaar nog gelijk, waardoor geen punt werden uitgedeeld. Hierdoor komt Tom Schotte opnieuw alleen aan de leiding van de Belgische DAN.

Albert Kortendijk (foto) deed de beste zaak bij de 5 DAN spelers. Hij won 3 eenheden. Bij de 4 DAN spelers wint Linda Praseptyo (foto) maar liefst 4 eenheden en komt heel dichtbij een promotie naar 5 DAN. Hetzelfde geldt voor Michael May die eveneens op 2 winstpartijen van 5 DAN terechtkomt.