Nicky van den Biggelaar wint 7e Zonhoven Othello Open

Nicky van den Biggelaar wint 7e Zonhoven Othello Open 27 mei 2012

Negen mannelijke getrouwelingen van de Belgian Othello Association verzamelden in een broeierig Zonhoven. Voor de verandering was niet de Kwint onze gastheer, maar de brasserie aan de overkant. Het Zonnehof was een perfecte weerspiegeling van de weersomstandigheden en bood daarenboven een frisse en mooie zaal om het toernooi in te organiseren. Na onderling overleg werd besloten om het speelschema aan te passen. In plaats van 7 ronden van 25 minuten werd besloten om een round robin te spelen van 20 minuten per persoon per spel. In theorie dus negen ronden waarbij iedereen één keer moest passen. Niettegenstaande alle goede intenties werden het er toch tien...

Het toernooi zelf ging vooral goed van start voor Nicky van den Biggelaar: hij wist al enige zijn eerste drie partijen te winnen. Maar liefst vijf andere spelers hadden twee winstpunten. Ook de vierde ronde werd door Nicky van den Biggelaar winnend afgesloten. Roel Hobo versloeg Martien Fransen en Tom Schotte was de betere van landgenoot Marcel Peperkamp.

In de vijfde ronde verraste Tom Schotte de leider door hem te kloppen. Hierdoor stonden plotseling drie spelers aan de leiding, want ook Roel Hobo had zijn vijfde ronde winnend weten af te sluiten. De zesde zorgde opnieuw voor verandering: Nicky van den Biggelaar versloeg in een rechstreeks duel Roel Hobo. Tom Schotte won zijn partij en stond nu samen met de Nederlandse kampioen aan de leiding. De spanning bleef in het toernooi, want ook Marcel Peperkamp en Jan de Graaf stoomden door naar vier winstpunten. Dat was maar één punt van de twee leiders. Deze twee spelers moesten dan tegen elkaar in de zesde ronde, gewonnen door Marcel Peperkamp, waardoor slechts één van beide nog aanspraak kon maken op de eindoverwinning.

Vanaf hier draaide het schema voor negen ronden in de soep: het pairingprogramma was ingesteld op zeven ronden en gaf blijkbaar 25% op mislukking bij uitbreiding naar een round robin van negen ronden. En ja hoor, dit was het geval. Noodzakelijkgewijs werd er één extra ronde (en één extra bye) ingelast om het speelschema rond te krijgen. Niemand bleek dit echt erg te vinden en in groepjes werd het terras van het Zonnehof bevolkt.

Toch bleef het toernooi spannend met twee spelers aan de leiding en twee spelers kort erachter. Marcel Peperkamp was de eerste die moest afhaken na een nederlaag tegen de lager gerangschikte Michael May in de achtste ronde. Zo bleven nog drie spelers over die kans maakten op de eindoverwinning, waarbij de eerste tweede een gezelschapsspel naar huis mochten nemen: Koehandel en Blokus. Roel Hobo moest rekenen op een nederlaag van één (of beide) hoger gerangschikte spelers om nog een prijs in de wacht te slepen. Dit geschiedde, want Tom Schotte verloor in de laatste ronde nog onverwacht van Dimitri Vaes. Nicky van den Biggelaar won gewoon zijn resterende partij en claimde een nieuwe zege in een Belgisch toernooi. Dit al voor de zesde keer. Roel Hobo werd knap tweede.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) is erin geslaagd om voor de vijfde keer in zeven jaargangen om de Belgische Grand Prix binnen te halen. Hij werd derde en beste Belg in het Zonhoven Othello Open. Hiermee is zijn voorsprong onoverbrugbaar geworden. Ook is hij bij deze gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap.

Marcel Peperkamp deed een uitstekende zaak, mede dankzij de afwezigheid van Alessandro Cantamessa. Hij werd tweede Belg en neemt een voorsprong van vijf punten op Alessandro Cantamessa. Ook Dimitri Vaes en Michael May komen nog in aanmerking voor een topnotering in de Belgische Grand Prix. Ze staan niet ver achter de top drie.
Bij de vrouwen blijft Rosalinde de Boer vier eenheden voor op haar naaste achtervolger Akke-lien de Boer.

Buitenlanders Grand Prix

Het belooft nog een spannende competitie te worden op het Belgische kampioenschap. De beslissing voor de Buitenlanders Grand Prix valt mogelijk pas in de laatste ronde van dat toernooi. Met nog één toernooi te spelen komen er nog maar liefst 12 spelers in aanmerking voor de eindoverwinning. Jan de Graaf staat momenteel in pole position, maar heeft slechts één punt voorsprong op vier andere spelers. Veel zal afhangen wie en hoeveel buitenlanders er op het toernooi zullen verschijnen. Eén ding is zeker: het wordt iets om naar uit te kijken.

DAN-ranking

Zowel Roel Hobo (foto links) en Nicky van den Biggelaar (foto rechts) hebben een uitstekende zaak gedaan voor de Belgische DAN. Na het Zonhoven Othello Open komen zij beide op één overwinning van 6 DAN te staan. Het was een goed toernooi om te scoren omdat maar liefst zeven van de negen spelers minimaal 5 DAN hadden en nog steeds hebben. Zo heeft bijna iedereen gescoord dit toernooi.