Tom Schotte wint 8e Zonhoven Othello Open

Tom Schotte wint 8e Zonhoven Othello Open 22 juni 2014

Zonhoven heeft doorheen de jaren een uitstekende reputatie opgebouwd. Op de een of andere manier is de zon er altijd van de partij. Ook in de editie van 2014 was dit het geval. Toch was er ruimte voor een primeur: voor het eerst in 10 edities werd er buiten gespeeld. Op het binnenterras van kinderopvang 'Kiekeboe' was er de keuze om of in de volle zon of in de schaduw van een grote parasol te spelen. Ondanks het feit dat er die avond een belangrijke voetbalwedstrijd werd gespeeld (België - Rusland op het WK), waren er toch 14 inschrijvingen. Eerlijk is eerlijk, slechts 6 deelnemers waren 'echte Belgen' en het toernooi werd 30 minuten vroeger aangevat om de voetbalfans tijdig huiswaarts te laten keren. De andere 8 deelnemers bestonden uit 3 residerende Nederlanders, 3 echte Nederlanders en 2 Britse spelers.

De dag werd vrolijk ingezet met lekkere gebakjes voor Linda's verjaardag.


Er waren twee uitgesproken kandidaten voor de eindzege: Belgisch kampioen Tom Schotte (foto links) en de Nederlander Albert Kortendijk (foto rechts). Die laatste had dit seizoen reeds toegeslagen in Marche-en-Famenne en Antwerpen en was zeker tuk op een derde zege dit jaar. Een nieuwe zege garandeerde hem minimaal 150€ prijzengeld op het einde van het seizoen. Beide spelers gaan de concurrentie ruim vooraf in de wereldranglijst, waarbij de Brit Ian Turner, Linda Praseptyo en Nick Reunes de grootste uitdagers leken te gaan worden.

De eerste ronde begon vrij rustig met een rechtstreeks duel tussen outsiders. Ian Turner (foto) versloeg Nick Reunes. Frauke Van de Moortel, in Antwerpen nog de revelatie, wist opnieuw een knappe zege te boeken tegen Ralph Reijnders. Zowel Tom Schotte, Albert Kortendijk als Linda Praseptyo kenden geen problemen in de eerste ronde.

Meteen hommeles in de tweede ronde: Tom Schotte met zwart tegen Albert Kortendijk met wit. Een krappe 33-31 voor de Belg was het resultaat. Die nam meteen een psychologisch voordeel (en een punt voorsprong) mee naar de volgende ronde. Ian Turner stoomde tegen Linda Praseptyo ook door naar 2 winst, net als Frauke Van de Moortel (tegen Rosalinde de Boer) en Josbert van de Zande.


Albert tegen Tom

In de derde ronde maakten Josbert van de Zande (foto links) en Frauke Van de Moortel (foto rechts) onder elkaar uit wie er na 3 ronden ongeslagen kon blijven. Josbert van de Zande trok aan het langste eind. Op de andere tafel wist Tom Schotte zijn maximum te houden tegen Ian Turner.

Na de middagpauze volgde de virtuele finale. Of Josbert van de Zande of Tom Schotte kwamen in pole positie voor de rest van het toernooi. Tom Schotte wist het laken naar zich toe te trekken en kwam zodoende alleen aan de leiding te staan. Een déjà-vu gevoel drong zich op. In de vorige toernooi van Antwerpen wist de Belg eveneens alleen de leiding te nemen, maar verloor in de allerlaatste ronde van de nu afwezige Michael May. Hierdoor moest hij de zege nog aan Albert Kortendijk laten. Ook nu stond Albert Kortendijk op 3 winstpartijen, net als Linda Praseptyo.Linda Praseptyo (foto) bleek een hele moeilijke hindernis te worden voor Tom Schotte. In een partij met vanaf het middenspel wisselende kansen, wist Linda Praseptyo uiteindelijk op zet 54 een winnende positie te verkrijgen. Jammer genoeg (voor haar) ging het op zet 57 verkeerd en gaf ze de winst aan Tom Schotte, die zijn tweede 31-33 liet optekenen. Albert Kortendijk (tegen Josbert van de Zande) wist als enige op 4 winst te komen.

In de zesde en voorlaatste ronde nam Linda Praseptyo de draad terug op met winst tegen Dimitri Vaes en kwam zodoende op vier winstpartijen te staan. Door het resultaat in andere partijen stond ze helemaal alleen op de derde plaats. Maar liefst 8 van de 14 spelers stonden na 6 ronden op 3 winstpartijen. Van een evenwichtig toernooi gesproken! Ondertussen wist Tom Schotte zijn maximum ternauwernood te behouden tegen Ralph Reijnders (foto) na een krappe 34-30. Albert Kortendijk wist de druk op de leider op te voeren na een ruime zege op Frauke Van de Moortel.

De zevende en laatste ronde leverde nog een topduel op. Albert Kortendijk gaf Linda Prasptyo partij. Door een speling van het lot hadden zij elkaar eerder die dag nog niet ontmoet. Dankzij een ruime overwinning van Albert Kortendijk zakte Linda Praseptyo nog terug naar een vijfde plaats en werd Tom Schotte verplicht om te winnen tegen Rosalinde de Boer. Een snelle blik op de historische resultaten gaf het voordeel van 18-4 in het voordeel van de Belgische kampioen. Gelukkig voor hem werd, in tegenstelling tot het toernooi van Antwerpen, de logica wel gerespecteerd en kon hij zijn zevende overwinning van de dag binnenhalen. Voor het eerst sinds het Paastoernooi van Gent in 2012 wist Tom Schotte ongeslagen te blijven in een toernooi.

Dankzij deze overwinning weet Tom Schotte zich zeker van de eindoverwinning in de Belgische Grand Prix. Albert Kortendijk verzekert zich dan weer van de Buitenlanders Grand Prix.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) behoudt na zijn overwinning in het Zonhoven Othello Open zijn maximumscore in de Belgische Grand Prix. Met een voorsprong van 17 punten op naaste achtervolger Nick Reunes is Tom Schotte ook reeds zeker van een 7e eindoverwinning in de Belgische Grand Prix. Zijn eerste overwinning dateert van 2005 en sindsdien wist enkel resident Vladislav Dolezal hem tweemaal van de eindzege te houden.

Nick Reunes (foto) heeft dan wel geen zicht meer op een eerste eindoverwinning, maar weet zich wel al zeker van een tweede plaats. Zijn voorsprong op eerste achtervolger Jeroen De Wael bedraagt ook reeds 15 punten. In de Belgische Grand Prix is er wel nog volop spanning voor de ereplaatsen. Bij de vrouwen scoorde Akke-lien de Boer maar liefst zes punten in Zonhoven en heeft nu twee punten voorsprong op Frauke van de Moortel.

Buitenlanders Grand Prix

Albert Kortendijk (foto) kan nu al terugkijken op een geslaagd Belgisch Othelloseizoen. Niet alleen won hij de toernooien van Marche-en-Famenne en Antwerpen, maar na zijn tweede plaats in het toernooi van Zonhoven wint hij ook al zeker voor het eerst de Buitenlanders Grand Prix. Linda Praseptyo is theoretisch nog niet zeker van haar tweede plaats, maar de kans dat het nog misloopt is miniem. Ralph Reijnders rukt op naar een derde plaats.

DAN-ranking

Er was dit toernooi geen duel tussen 6 DAN-spelers. Tom Schotte en Nick Reunes waren de enige spelers met 6 DAN, maar wisten elkaar te ontlopen. Binnenkort kunnen we waarschijnlijk twee nieuwe spelers verwelkomen met de hoogste DAN-graad. Dimitri Vaes (foto links) en Albert Kortendijk (foto rechts) komen op respectievelijk twee en drie winstpartijen van promotie. Deze mijlpaal kunnen ze eventueel bereiken tijdens het aankomende Belgische kampioenschap in september.

Zowel Ralph Reijnders (foto links) als Josbert van de Zande (foto rechts) promoveren naar 4 DAN. Ralph Reijnders doet dit in slechts 7 toernooien, terwijl Josbert van de Zande er 11 toernooien over heeft gedaan. Ter vergelijking: Tom Schotte promoveerde na 8 toernooien, terwijl Nicky van den Biggelaar al na 4 toernooien 4 DAN werd.