Tom Schotte wint Desselgem Othello Open, Daphne Demoor wint beloftentoernooi

Tom Schotte wint Desselgem Othello Open, Daphne Demoor wint beloftentoernooi 28 augustus 2022

Desselgem, deelgemeente van Waregem, verwelkomde dit weekend zijn eerste Othellotoernooi. Voor het eerst sinds 2007 zakten we nog eens af naar West-Vlaanderen. Toen was Oostende de gaststad.

Gastvrouw Frauke en gastheer Lieven mochten maar liefst 22 spelers verwelkomen. De lekkere spaghetti als lunch zat daar zeker voor iets tussen! De spelers werden nadien onderverdeeld in twee toernooien: een A-toernooi en een beloftentoernooi.

A-toernooi

Acht spelers meldden zich aan voor de hoofdmacht. Hierdoor kon er een round-robin gespeeld worden: iedereen 1x tegen iedereen. 2022 is duidelijk het jaar waar velen de draad terug oppikken: Jan Van Damme was ook terug van de partij na een afwezigheid van drie jaar.

Normaal gezien is er enige logica terug te vinden in de loting: spelers met hetzelfde aantal winstpartijen spelen zo veel mogelijk tegen elkaar. Maar door de round-robin was het vooral belangrijk om over zeven rondes iedereen tegen iedereen te laten uitkomen. Hierdoor stonden na vier rondes nog twee spelers met het maximum: Tom Schotte en Nick Reunes. Dat was er niet zonder slag of stoot gekomen: in de eerste ronde overleefde Tom Schotte al een spannende partij tegen Brecht Van Damme met 31-33. Maar hij haalde het al bij al vlot van Nick Reunes (40-24). Ook Ralph Reijnders was goed op weg, de andere spelers streden voor de vierde plaats. In die strijd deed Jan Van Damme heel erg zijn best: als 'beginner' versloeg hij maar liefst drie gevorderden: Brecht Van Damme, Nancy Darck en Frauke Van de Moortel - al was hij bij die partij door zijn tijd gegaan door te stoppen met de klok te gebruiken voor zijn laatste zetten.

Maar terug naar de strijd voor de eerste plaats: Ralph Reijnders bezorgde Nick Reunes een tweede opeenvolgende nederlaag en bleef zo in het zog van de leider. Die moest in de laatste ronde tegen Nancy Darck en verloor verrassend. Ondanks deze eerste onderlinge nederlaag in 15 jaar kon hij nog net de winst vasthouden, Ralph Reijnders kwam slechts vier stenen tekort over zeven spellen om zijn tweede Belgische toernooiwist te claimen. Nick Reunes bevestigde makkelijk voor de derde plaats op het podium. De winst van Nancy Darck bleek achteraf cruciaal te zijn voor de WK-kwalificatie bij de vrouwen.

Beloftentoernooi

14 spelers, waarvan 1 debutant: Mathis Tytgat speelde een thuiswedstrijd. Zij speelden zes partijen omdat er mogelijks nog een juniorpartij kon volgen. Bij zes partijen is het belangrijk om meteen goed te starten en dat deden Daphne Demoor, Mieke Hooghe, Bart Verstuyft en Karen Van Landeghem met 2/2. De derde ronde was een duel van echtgenoten. Daphne haalde het van Karen en Mieke van Bart. Ook Ferre Devriendt en de zussen Jane en Eline Verstuyft pikten aan met een tweede winst.

Na vier rondes behield enkel Daphne Demoor het maximum na een zege tegen Mieke Hooghe (47-17). Hij voelde echter de hete adem in de nek van Jana en Eline, die beide wonnen. Bart Verstuyft liet echter de kans liggen om familiaal het gezelschap te vervoegen na een nederlaag tegen Romain Volvert, die zo in de wereldranglijst terecht komt. Ook Mathis vervoegt de andere spelers na een overwinning tegen Sander Schotte. Maar terug naar de eindstrijd alwaar Daphne Demoor het toernooi terug spannend maakte na een nederlaag tegen Eline Verstuyft. Met nog 1 partij te spelen, stonden zowel Daphne De Moor, Eline Verstuyft als Mieke Hooghe met 4/5. De laatste partij moest de beslissing brengen. Mieke Hooghe versloeg haar dochter en wachtte op de uitslag van Daphne Demoor. Die kende echter weinig problemen met Wout Schotte en behaalt zo zijn eerste toernooioverwinning. Mieke Hooghe wordt knap tweede. De laatste plaats op het podium werd nog weggekaapt door Ferre Devriendt die ook nog op vier winstpartijen kwam. Hij behaalde net 1 steen meer dan Bart Verstuyft en drie stenen op Eline Verstuyft die zo de top vijf volmaakten.
 

Belgische Grand Prix

Ongemene spanning in de Belgische Grand dit jaar met betrekking tot de WK-kwalificatie. Dat Tom Schotte zijn 13e eindoverwinning boekte was geen verrassing en ook niet dat hij zijn WK-spot niet opnam. Hij maakt namelijk deel uit van de WK-organisatie en focust zich daarop.

Dat betekende ook dat de nummers 2 tot en met 4 hun ticket konden vastleggen: Ralph Reijnders, Brecht Van Damme en Nick Reunes. Bij de vrouwen moest het bestuur de rekenmachine en de kwalificatieregels bovenhalen: zowel Nadja De Moor Frauke Van de Moortel als Nancy Darck eindigden na drie toernooien met vijf punten. Een eerste tie-breaker is het wegschrappen van het slechtste resultaar: bij Frauke Van de Moortel en Nancy Darck was dat een score van 1 punt, bij Nadja De Moor een score van 0 punten. Hierdoor is zij vijfde in de Belgische Grand Prix en gekwalificeerd voor het WK!

Junior kwalificatie Wereldkampioenschap

Met verschillende junioren op twee punten in de Belgische Grand Prix was er nog geen uitsluitsel over de junior die voor België naar het WK mocht gaan. Speciaal voor deze strijd werd in het beloftentoernooi nog 1 punten toegekend aan de winnaar. De beste junior strandde echter op een derde plaats. Zoals vooraf afgesproken werd dan een extra kwalificatiewedstrijd gehouden tussen Jana en Eline Verstuyft, die door de jongste zus (Jana) werd gewonnen met 10-54. Jana Verstuyft wordt zo de vijfde speler voor België.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

DAN-ranking

Jan Van Damme promoveert bij zijn terugkeer meteen naar 4 DAN. Ralph Rejinders schuift vier eenheden door en is bijna halverwege zijn promotie naar 5 DAN.
Met Ferre Devriendt, Dimitri Burnay en Wout Schotte promoveren er drie spelers naar 3 DAN. Myrthe Demoor wordt 2 DAN, terwijl Mathis Tytgat bij zijn debuut meteen 1 DAN wordt.