Tom Schotte wint 8e Paastoernooi Gent

Tom Schotte wint 8e Paastoernooi Gent 22 april 2019

Voor de eerste keer in de geschiedenis werd besloten om het Paastoernooi buiten te spelen. Op de warmste 22e april sinds het begin van de officiële metingen weken we uit van onze traditionele binnenlocatie naar de tuin van onze voorzitter in Beervelde. Dit gezegd zijnde werden er extra inschrijvingen geregistreerd en zakten 18 spelers af naar de buitenlocatie. Tel daarbij nog een tiental niet-spelende supporters en dan weet je dat het een drukke boel was.

Meteen all-in

Achtvoudig Tsjechisch kampioen Miroslav Voracek stond op de deelnemerslijst en dan weet je dat er meteen een stevige kandidaat op toernooiwinst bijkomt. Hij werd meteen op de proef gesteld met hét topduel tegen Tom Schotte. En dat ging bijna goed: op zet 54 werd echter de verliezende zet gespeeld en kreeg Tom Schotte de overwinning in de schoot geworpen (41-23). Bij de andere spelers gingen twee spelers er als een speer vandoor: zowel Brecht Van Damme als Linda Klatten openden met drie op drie. Zij werden vervoegd door Tom Schotte, die onder andere Rosalinde de Boer klopte. 

Perfect rapport

In de tweede helft van het toernooi stonden nog heel wat partijen op het programma tussen gevorderde spelers. Zo slaagde Rosalinde de Boer erin om zowel gelijk te spelen tegen Miroslav Voracek als Marcel Sneek. In die laatste partij werd jammer genoeg een winst helemaal op het einde weggegeven. Hiermee kwam ze na zes partijen op vier punten te staan. Dit was ook het geval voor zowel Brecht Van Damme als Frauke Van de Moortel. Zij waren allen kandidaat voor een podiumplaats bij het ingaan van de laatste ronde. Twee spelers stonden echter in pole-position voor de tweede stek: Marcel Sneek en Miroslav Voracek haalden een half punt meer (4.5). Tom Schotte was met zes uit zes toen al zeker van de eindzege. 

De bovengenoemde zes spelers moesten nog tegen elkaar aan de bak in de zevende ronde. Dat husselde het klassement nog door elkaar. Frauke Van de Moortel moest nipt (34-30) de duimen leggen tegen Tom Schotte. Ook Rosalinde de Boer verloor, tegen Brecht Van Damme (49-15). Die laatste claimde met een vijfde punt de derde plaats. Runner-up werd de Tsjech Miroslav Voracek, die Marcel Sneek versloeg (15-49).

Beste belofte

Linda Klatten begon met drie uit drie aan het toernooi, maar werd nadien door drie gevorderden aan de kant gezet. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden zowel Bart als Eline Verstuyft eveneens op drie punten. Jana Verstuyft, daarentegen, had reeds 3.5 punten verzameld. In de laatste ronde werd de strijd op scherp gezet met een duel tegen Eline en Jana enerzijds en Bart en Linda anderzijds. Zowel Bart (43-21) als Eline (30-34) wonnen hun partij en eindigden zodoende op vier punten. Bart Verstuyft won uiteindelijk de beloftencategorie met een betere coëfficiënt (349 tegenover 335).

We zagen ook het debuut van Yara en Daphne Demoor. Zij vervoegden Karen en Myrthe, die in Ursel eerder dit jaar reeds in actie kwamen.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte was na de Europese Grand Prix te Gent reeds zeker van zijn twaalfde eindoverwinning met de maximale score, dus waren alle ogen gericht op de resterende podiumplaatsen. Nick Reunes, niet aanwezig, nam zonder te spelen een stevige optie op de tweede plaats. Brecht Van Damme rukt op naar plaats drie, maar kan enkel mits een Belgische titel nog opschuiven. Toch moet hij acherom kijken, want er staan een hele reeks spelers op slechts enkele punten achterstand.

Frauke Van de Moortel staat nu vijf punten voor Rosalinde de Boer en lijkt na 2015 op weg naar een tweede eindzege bij de dames. Dat lijkt ook zo voor Eline Verstuyft, die nu drie punten voorstaat op haar zus Jana bij de junioren. Bij de beloften staat ze samen met haar vader op kop.

Buitenlanders Grand Prix

Maar liefst vier buitenlandse spelers, die dit maal allemaal aantraden in de Buitenlanders Grand Prix. Er zijn namelijk heel wat niet-Belgen die als resident aantreden tegenwoordig. De winst ging hier naar Miroslav Voracek, die hiermee gedeeld tweede komt te staan met Takuji Kashiwabara. Ook Marcel Sneek scoort met acht punten goed en komt binnen op een gedeelde vierde plaats. Carlo Affatigato echter doet de beste zaak. Hij is de enige met twee toernooien op zijn conto en is klaar voor een eerste eindzege.

DAN-ranking

Drie spelers hebben promotie afgedwongen: Carlo Affatigato is na twee toernooien reeds 3 DAN. Miroslav Voracek speelde reeds een aantal toernooien, waaronder twee wereldkampioenschappen op Belgische toernooien en claimt hiermee 4 DAN. Daphne Demoor tenslotte, promoveert bij zijn debuut meteen naar 2 DAN.