Tom Schotte wint 2e Ursel Othello Open

Tom Schotte wint 2e Ursel Othello Open 13 januari 2019

Het tweede Othellotoernooi te Ursel werd opnieuw georganiseerd door de familie Verstuyft. Dankzij hun enthousiasme en enkele lokale, gerichte initiaties kwamen negen nieuwe spelers aan de start. Zo was er een initiatie in de school van dochter Eline en Jana na hun deelname aan het Wereldkampioenschap Othello afgelopen november. In totaal namen maar liefst 22 unieke spelers deel aan één van de twee toernooien, waarvan 17 in het beloftentoernooi.

Spannende partijen

In de voormiddag begonnen we reeds met het hoofdtoernooi. Om een vrije ronde te vermijden voor de vijf gevorderde spelers, besloot Bart Verstuyft in te springen in afwachting van de start van het beloftentoernooi. Hij deed zijn best, maar meer dan 15 stenen kreeg hij niet op het bord.

Tijdens de heenronde werden al een paar opmerkelijke uitslagen genoteerd, waardoor het toernooi zijn spanning behield. Brecht Van Damme begon knap met een winst tegen Nick Reunes, maar liet het nadien afweten tegen Frauke Van de Moortel. Die nederlaag zorgde ervoor dat hij de leiding miste na vijf gespeelde partijen, want Nick Reunes verraste Tom Schotte zodat beide spelers op vier punten stonden.

Bij het ingaan van de terugronde ging het met de spanning van het toernooi bergaf. Tom Schotte won nu wel van Nick Reunes, die ook een nederlaag liet optekenen tegen Frédéric Nicholls. Ook Brecht Van Damme maakte opnieuw een slippertje tegen Frauke Van de Moortel. Hiervan kon Frédéric Nicholls profiteren om uiteindelijk de derde plaats te veroveren, na Nick Reunes. 

Het moet wel gezegd worden dat veel uitslagen de partij zelf niet weerspiegelden. Er werden veel partijen weggegeven. 

Beloftentoernooi

Ook in het beloftentoernooi was het een spannende strijd. Debutant Dries Makelberge versloeg zowel ervaren spelers Mieke Hooghe als Bart Verstuyft op weg naar 3/3. Ook Karel Meuleman scoorde drie punten na overwinningen tegen Evelyne Van Autreve en Eline Verstuyft. Hiermee stonden beide spelers als enige aan de leiding. 

Een partij tussen beide heren besliste over een mogelijke eerste toernooiwinst. Dries Makelberge trok met een duidelijke 18-46 het laken naar zich toe. Maar dan moest de laatste ronde nog komen! De leider keek Eline Verstuyft in de ogen en moest lijdzaam toezien hoe ze zich met 11-53 hem zijn eerste nederlaag aansmeerde. Dankzij deze overwinning scoorde ook zij haar vierde punt. 

Twee andere duels zorgden voor nog twee spelers op vier punten: Evelyne Van Autreve won nipt (30-34) van Karen Van Landeghem. Deze overwinning was echter niet ruim genoeg om aanspraak te maken op het podium. Een verdienstelijk vierde plaats was haar deel. Het andere duel was interessanter: Karel Meuleman veegde Mieke Hooghe ruim van bord (9-55) en mede hierdoor werd hij uitgeroepen tot winnaar van het toernooi. Hij verzamelde van de spelers op vier punten de meeste stenen.

Belgische Grand Prix

Voor het eerst dit seizoen lagen er twaalf punten klaar voor de winnaar. Tom Schotte was ook hier bij de les en neemt een voorsprong van zes punten op dichtste achtervolger Nick Reunes. Is er een nieuwe zegetocht in de maak voor de Belgische kampioen? Karel Meuleman scoort als winnaar van het beloftentoernooi zijn eerste punt.

Buitenlanders Grand Prix

Wederom geen buitenlanders, dus wederom geen punten te verdelen. Wordt dit de zwanezang van de Buitenlanders Grand Prix?

Belgische DAN

Bij de beloften waren er veel onderlinge partijen en hierdoor promoveren zowel Mieke Hooghe als Sander Schotte naar 3 DAN. Een lange lijst van maar liefst zeven spelers wordt 2 DAN: Karel Meuleman, Dries Makelberge, Karen Van Landeghem, Tony Claeys, Evenlyn Van Autreve, Rinus Marichael en Niene Bulcke. Ook Fleur Buysse, Aaron Marichael en Myrthe Demoor krijgen een certificaat, namelijk die van 1 DAN.