3e ReuzeSpelPlezier Othello Open trekt 13 spelers

3e ReuzeSpelPlezier Othello Open trekt 13 spelers 29 september 2018

Zottegem is een hot spot aan worden in het Belgische Othellolandschap. Voor de derde keer in anderhalf jaar verzamelden Othellospelers in spellenspeciaalzaak ReuzeSpelPlezier voor een avondtoernooi. Opnieuw werd het deelnamerecord gebroken. Deze keer namen 13 spelers deel. Drie gevorderden (Tom, Akke-lien en Brecht), 7 beloften (Bart, Mieke, Ruben, Eline, Jana, Wout en Sander) en tenslotte drie debutanten (Marijn, Lien en Silke). Uitbaters Ruben en Silke wisselden elkaar af zodat we telkens met 12 actieve spelers waren en iedereen kon blijven spelen.

Bij de gevorderden was er spanning tot in de laatste ronde. In de eerste ronde had Akke-lien Brecht verslagen (22-42), terwijl in de derde ronde Tom de betere was van zijn lieftallige echtgenote (12-52). De vijfde ronde leek een formaliteit voor Tom tegen Brecht, maar die laatste sloeg op het juiste moment toe (48-16). Samen met hun partijen tegen tegen de andere spelers leverde dit een quasi gelijke eindstand op. Tom (315) had net een betere tie-break dan Akke-lien (306) en Brecht (303) en zegevierde zo voor de derde opeenvolgende keer.

Bij de rest van de spelers was het vooral uitkijken naar de prestatie van Bart, die mits een goede prestatie richting de 1000 rating kon klimmen. Maar het werd een toernooi in mineur met nederlagen tegen Marijn, Jana en Eline. Marijn daarentegen zette zijn goede start verder en wist net als Lien al zijn partijen tegen niet-gevorderden te winnen. Zo eindigden ze samen met 3 punten. Marijn (244) had een nipt betere tie-break dan Lien (236) en werd zo beste debutant. Mieke werd beste belofte met 2 punten, terwijl Ruben tweede belofte werd. Jana en Eline wonnen ook elke 2 partijen en eindigen zo eerste en tweede junior. De andere junioren, Sander en Wout, konden ook één spel winnen. Silke speelde slechts twee partijen, maar kon daar ook één van winnend afsluiten. Hierdoor komen alle debutanten in de volgende wereldranglijst terecht.

Belgische Grand Prix

Daar het een vriendschappelijk toernooi was, krijgen alle spelers twee punten voor de Belgische Grand Prix. Dit is ook het geval bij het volgende toernooi, het XOT-toernooi in december. De spanning in deze competitie wordt pas opgevoerd in 2019.

Buitenlanders Grand Prix

Er waren geen buitenlanders aanwezig op dit toernooi. 

DAN-ranking

In de hoogste regionen gaan Akke-lien en Brecht 1 punt vooruit. Akke-lien komt op gelijke hoogte van Bintsa Andriani en Alain Daix, terwijl Brecht gelijkkomt met Alexandre Cordy.

Bij de beloften stijgen alle spelers, behalve Bart en Wout. Alle debutanten promoveren meteen: Marijn en Lien worden 2 DAN, terwijl Silke 1 DAN wordt.