Tom Schotte wint Waarschoot Othello Open

Tom Schotte wint Waarschoot Othello Open 24 juni 2017

Voor het tweede opeenvolgende jaar verzamelden een grote groep spelers in de tuin van Tom en Akke-lien voor een Othellotoernooi. De toernooilocatie had wel een upgrade gekregen: een partytent van 3x9m en een ultiem afleidingsmaneuver genaamd 'trampoline'. Van beide attributen werd handig gebruik gemaakt.De partytent beschermde iedereen tegen de sporadische druppels die voor het eerst in meer dan drie weken uit de Waarschootse lucht vielen. De trampoline zorgde voor een blijvend enthousiasme bij de aanwezige kinderen, om de zo de tijd tussen de spelletjes interactief te vullen. Zonder een gevulde maag kunnen de hersenen niet werken, dus werd iedereen voorzien van croque monsieurs. Pas hierna werd het echte werk aangevat.A-spelers

Negen spelers in het A-toernooi en het doel was duidelijk: zich plaatsen bij de eerste twee. Die spelers werkten op het einde van de dag nog een finale af. Bij de A-spelers verwelkomden we Michael May terug na een afwezigheid van meer dan een jaar; wat vader worden allemaal niet voor gevolgen heeft... Misschien daarom dat hij zich liet verrassen door Mireille de Graaf in de eerste ronde (43-21). Een andere interessante partij was die tussen de als derde geplaatste Nick Reunes en als tweede geplaatste Jan de Graaf. Het werd een nipte overwinning voor de Belg (33-31).

In de tweede ronde volgde meteen een topwedstrijd tussen de twee beste Belgen, waar Tom Schotte de maat kon nemen van Nick Reunes (53-11). Mireille Blijleven, de laagst geplaatste A-speler, bleef eveneens ongeslagen na winst tegen Brecht Van Damme (24-40). Frédéric Nicholls was de derde speler met 2 op 2.

De derde ronde zorgde ervoor dat de opmars van Mireille Blijleven werd gestuit: Tom Schotte bleek te sterk (20-44) en ook Frédéric Nicholls kon geen derde partij winnen na een verlies tegen Jan de Graaf (44-20). Hierdoor stond Tom Schotte al alleen op kop na drie rondes.In de daarop volgende rondes bleek de leider een stuk te sterk voor de concurrentie en was met respectievelijk 56, 53 en 50 stenen oppermachtig. Ook Nick Reunes ging door op zijn elan en boekte drie overwinningen. De grootste concurrent voor de finale, Jan de Graaf, maakte een slipper tegen Rosalinde de Boer in de vierde ronde (31-33) en liep een beetje achter de feiten aan. Toch bleef hij in de race voor de finale na vier uit zes. De andere spelers waren toen al uitgeschakeld.

De zevende en laatste ronde zorgde voor nog wat vuur in de competitie met een duel tussen Tom Schotte en Jan de Graaf, die nipt winnend werd afgesloten door de Belgisch kampioen (34-30). De winst van Nick Reunes stelde zijn finaleplaats meer dan veilig. In die laatste ronde wonnen zowel Mireille Blijleven, Michael May en Frédéric Nicholls hun vierde partij.

Beloften

Ook bij de aanwezigen waren er vier upgrades te bewonderen: Eline, Jana, Sander en Wout promoveerden van 'afleiding' naar 'deelnemer'. Dankzij de aanwezigheid van de familie de Graaf met Wendy en Jasmijn als jeugdige familieleden namen er maar liefst zes junioren deel aan het beloftentoernooi. Er waren ook volwassenen deelnemers: Annie, Kris mochten zich reeds 'ervaren' noemen, terwijl Bart ook al even speelt, maar zichzelf nog niet als 'ervaren' beschouwt. Deze negen spelers werden aangevuld met debutanten Jan en Eric, wat het totaal op 11 spelers bracht voor het beloftentoernooi.Deze elf spelers zorgden voor een aangenaam beloftentoernooi dat als snel gedomineerd werd door Wendy de Graaf. Met enkele gerichte overwinningen schakelde ze de concurrentie snel uit en na winst in ronde vijf tegen haar zus Jasmijn (9-55) stond ze al twee punten los. Op dat moment stonden maar liefst zes spelers met 3 uit 5. Spanning alom dus voor die tweede plaats, want Wendy de Graaf stoomde gewoon door naar 7 uit 7. De 8-jarige Jasmijn deed haar uitstekende best en wist haar laatste partijen te winnen. Zo eindigde ze samen met Kris Van Daele met vijf punten. Een beter coëfficiënt plaatste haar op plek twee. Een 63-1 overwinning tegen debutant Jan Verstuyft in de laatste ronde hielp hierbij zeker. Diezelfde Jan Verstuyft verzamelde onderweg wel vier punten en legde hiermee beslag op de vierde plaats. Amerikaan Eric Reed, eveneens debutant, claimde de vijfde plaats terwijl de winnares van vorig jaar, Annie Flockman, op een vijfde plaats strandde.Finales

Na het afsluiten van het reguliere toernooi vonden nog twee finales plaats:
  • Tom Schotte vs Nick Reunes voor de toernooiwinst: de ongeslagen thuisspeler liet zich niet verrassen en won zo zijn derde opeenvolgende Belgisch toernooi (50-14).
  • Akke-lien de Boer vs Wendy Graaf om promotie naar de A-spelers: Akke-lien de Boer eindigde als laatste in het A-toernooi en mocht/moest haar plekje verdedigen tegen de winnares van het beloftentoernooi. Dit deed ze met verve (59-5).


Ondertussen was BBQ-master Brecht Van Damme al druk in de weer met het aansteken van de BBQ. Verschillende niet-spelers vervoegden het Othellogezelschap voor een gezellige avond met lekker vlees, heerlijke pasta's en een mix van (niet-)alcoholische drankjes.Belgische Grand Prix

Tom Schotte heeft met nog één toernooi te spelen zekerheid verworven over zijn tiende eindzege in de Belgische Grand Prix. Toch vergde die nog enig rekenwerk: er wordt namelijk één toernooi weggestreept - het slechtste - en dit is bij naaste achtervolger Nick Reunes het toernooi van Brussel waar hij zes punten verdiende. Dit resultaat kan Nick Reunes nog verbeteren met een perfecte score van twaalf punten in het laatste toernooi van het seizoen, maar dat is onvoldoende om de kloof van acht punten te dichten.

Nick Reunes is ook zeker van de tweede plaats: er hoeft geen rekenwerk aan te pas te komen om door te hebben dat een kloof van 17 punten op Rosalinde de Boer voldoende is met 12 punten te verdienen. De derde plaats en hierbij een zeker kwalificatie voor het WK Othello ligt nog helemaal open met drie spelers (Rosalinde de Boer, Frédéric Nicholls en Frauke Van de Moortel) op korte afstand.

Buitenlanders Grand Prix

Jan de Graaf heeft voor de derde maal de Buitenlanders Grand Prix op zijn naam geschreven. Dankzij zijn twaalf punten in dit toernooi bedong hij een onoverbrugbare kloof. Zijn vrouw, Mireille Blijleven, staat nu op een tweede plaats. De Europese Grand Prix te Gent volgende maand zal de rangschikking nog door elkaar husselen, want de beste buitenlander scoort alvast twaalf punten. Dit zijn er twee meer dan Mireille Blijleven er dit seizoen al heeft verzameld.

DAN-ranking

Heel wat verschuivingen in de onderste regionen van de DAN-ranking. Dankzij de vele onderlinge partijen in het B-toernooi promoveren maar liefst vijf spelers naar 3 DAN: Annie Flockman, Kris Van Daele, Mireille Blijleven, Wendy de Graaf en Jasmijn de Graaf. Ook debutanten Jan Verstuyft en Eric Reed worden beloond met een certificaat van 2 DAN.

Het volgende toernooi is de Europese Grand Prix te Gent op 29 en 30 juli 2017. Dit toernooi belooft met minstens 35 inschrijvingen een topevent te worden!