Jan de Graaf wint 5e Gent Othello Open

Jan de Graaf wint 5e Gent Othello Open 15 januari 2017

Niet minder dan 18 spelers verzamelden in het Gentse Treck Hostel voor de opener van het Othelloseizoen 2017. Onder die 18 spelers ook een gast uit het verre Zweden: Benkt Steentoft. Daarnaast namen maar liefst vijf beloften deel aan het toernooi, waaronder drie debutanten: Eline (8 jaar) en Jana (7 jaar) waren met papa Bart Verstuyft meegekomen, terwijl Sander (6 jaar) zijn ouders Akke-lien de Boer en Tom Schotte vergezelde. Voor het overige was er zoals zo vaak een schare Nederlanders de grens overgestoken. Het beloofde een spannende dag te worden.

Zweden boven

In de eerste rondes noteren we overwinningen van Albert Kortendijk tegen Tom Schotte en Benkt Steentoft tegen Jan de Graaf. Andere verrassende uitslag voor de pauze was een overwinning van Marcel Sneek tegen Nick Reunes. Alle andere uitslagen waren volgens het boekje.

In de derde ronde, waarin Martin Fransen het pleit won tegen Albert Kortendijk en Tom Schotte nog een half punt moest incasseren tegen Linda Praseptyo, voegde ook beginner Frédéric Nicholls een mooie overwinning aan zijn lijstje tegen Rosalinde de Boer. Hierdoor kwamen twee spelers aan de leiding: Benkt Steentoft en Martin Fransen. Linda Praseptyo volgde op een half punt.

De vierde ronde zorgde ervoor dat Benkt Steentoft alleen aan de leiding kwam. Omdat Linda Praseptyo verloor van Jan de Graaf kwamen ook Albert Kortendijk en Marcel Sneek op een gedeelde tweede plaats terecht.

Onze Zweedse gast ging door op zijn elan en versloeg ook de beter geklasseerde Albert Kortendijk. Hierdoor bleef hij als enige ongeslagen. Alleen Marcel Sneek (tegen Linda Praseptyo) en Jan de Graaf (tegen Martin Fransen) bleven in zijn zog. Tom Schotte behield nog een kleine kans op de eindzege met 3.5/5. Bij de beloften zorgden Bart en Jana Verstuyft voor een kleine verrassing. Beiden konden een partij winnen (tegen Linda Klatten en Jan Van Damme). Hierdoor komen zij in de volgende wereldranglijst terecht.

De laatste loodjes

Kat in het bakkie voor Benkt Steentoft, want in de zesde ronde stond de lager geklasseerde Marcel Sneek tegenover hem. Het tegendeel was echter waar, want die laatste zorgde voor een knappe zege. In de andere cruciale partij van deze ronde wist Jan de Graaf met 33-31 de Belgische kampioen Tom Schotte buitenspel te zetten. Hierdoor stonden Jan de Graaf, Marcel Sneek en Benkt Steentoft voor aanvang van de laatste ronde aan de leiding. De laatste ronde moest en zou de beslissing brengen.

Een harde dobber voor Benkt Steentoft, want hij moest aan de bak tegen Tom Schotte. Echter kon hij deze partij winnend afsluiten (29-35). In het tweede duel stonden Jan de Graaf en Marcel Sneek tegenover elkaar. Jan de Graaf won de partij met 22-42 en hield uiteindelijk 12 BQ-punten over op Benkt Steentoft. Hij schrijft voor de zesde maal een Belgische toernooi op zijn palmares.
Dankzij de nederlaag van Tom Schotte, sprongen zowel Nick Reunes en Rosalinde de Boer nog naar de eerste en tweede plaats bij de Belgische spelers. Rosalinde de Boer werd zo ook beste dame.

Frédéric Nicholls werd beste beginner en promoveert net niet naar gevorderd. Hij verloor in de ultieme ronde met 31-33 tegen Albert Kortendijk. Beste belofte werd uiteindelijk Linda Klatten, terwijl de 7-jarige Jana Verstuyft de beste junior werd. Eline Verstuyft wist ook nog haar eerste officiële spel te winnen in het enige juniorduel van de dag tegen Sander Schotte.

Belgische Grand Prix

Nick Reunes neemt voor het eerst in zeven seizoenen de leiding in de Belgische Grand Prix. Met zijn zesde plaats was hij beste Belg. Rosalinde de Boer legde beslag op de zevende plaats en voegt acht punten toe een haar totaal. Tom Schotte valt voor het eerst sinds 2004 buiten de top twee van de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

Dankzij zijn toernooioverwinning verovert Jan de Graaf de eerste plaats in de Buitenlanders Grand Prix. Het eerste toernooi voor dit klassement was het XOT-toernooi, waar elke speler twee punten kreeg toebedeeld. Dit Gent Othello Open was het eerste volwaardige rankingtoernooi van het seizoen. Logischerwijs nemen Benkt Steentoft en Martin Fransen de tweede en derde plaats in de tussenstand. Linda Praseptyo behoudt haar plaats als beste dame.

DAN-ranking

Met 18 spelers waren er ook heel wat verschuivingen te verwachten in de Belgische DAN-ranking. In de bovenste regionen deden Jan de Graaf en Albert Kortendijk de beste zaak met twee winstpunten. Marcel Sneek won dan weer drie punten en heeft nog zes overwinningen nodig voor zijn promotie naar 6 DAN.

Benkt Steentoft deed de beste zaak. Hij gaat er zes punten op vooruit en promoveert naar 4 DAN. Ook Frauke Van de Moortel mag haar certificaat van 4 DAN komen ophalen. Vier beloften promoveerden: Bart Verstuyft en Linda Klattan worden 2 DAN, terwijl Jana en Eline Verstuyft 1 DAN worden.