Tom Schotte wint 1e Paastoernooi Gent

Tom Schotte wint 1e Paastoernooi Gent 9 april 2012

Voor het eerste sinds lange tijd werd op maandag een Othellotoernooi georganiseerd. Centrum "De Reinaert" was op Paasmaandag het toneel van het allereerste Paastoernooi te Gent. Het concept was identiek aan dat van de Kersttoernooien die verschillende jaren werden georganiseerd. Elke speler bracht een ingepakt geschenk met zich mee en op het einde van het toernooi werden deze geschenken dan weer onder elkaar verdeeld. Het toernooi werd afgewerkt in een ontspannen sfeer met een tikkeltje competitiviteit. Een totaal van veertien spelers namen aan dit toernooi deel. Deze spelers waren netjes verdeeld: zeven vrouwen en zeven mannen. Er waren ook twee nieuwe spelers: Kris Van Daele en Lien Joos ondersteunden het vrouwencompartiment. Het moet worden gezegd dat de organisatie de familie Turner heel erg dankbaar was voor hun komst. Ze verbleven met Pasen in het Gentse en werden bereid gevonden om een dagje langer te blijven om zo deel te nemen aan dit toernooi.

Al in de eerste ronde waren er twee gevorderdenduels: Martin Fransen versloeg Michael May en Alessandro Cantamessa legde Roel Hobo voor het blok. In de tweede ronde versloeg Martin Fransen de Brit Ian Turner. Hierdoor kwamen vier gevorderden met twee winstpartijen te staan: Tom Schotte, Jeroen De Wael, Martin Fransen en Alessandro Cantamessa. Via een virtuele halve finale en finale kwam Tom Schotte alleen op kop te staan na vier ronden dankzij een overwinning tegen Martin Fransen en Jeroen De Wael. Die laatste slaagde er echter in om zijn volgende twee duels te winnen en hield zo de druk hoog op de leider die ook zijn vijfde en zesde partij kon winnen. Tot en met de laatste ronde konden zo zowel Jeroen De Wael als Tom Schotte nog het toernooi binnenhalen. Jeroen De Wael moest nog langs Ian Turner en Tom Schotte moest nog aan de bak tegen Roel Hobo. Jeroen De Wael verloor echter, maar kon zijn tweede plaats toch behouden. Tom Schotte had geen overwinning meer nodig, maar won toch. Zo bleef hij ongeslagen. Onder de beginners ging de strijd vooral tussen de ervaren Alison Turner en de minder ervaren Juliette Ilitch. In een beslissend duel in de allerlaatste ronde werd beslist wie er op vier winstpartijen ging uitkomen. De Française wist het pleit in haar voordeel te beslechten en werd hierdoor beste beginner. Ook Kris Van Daele deed het meer dan behoorlijk. Zij wist als debutante maar liefst vier partijen te winnen en komt hierdoor zeker in de wereldranglijst terecht. De andere nieuweling Lien Joos kon geen enkele partij winnen, maar heeft alvast ervaring opgedaan voor een volgende keer.

Belgische Grand Prix

Dit toernooi telde niet mee voor de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

Dit toernooi telde niet mee voor de Buitenlanders Grand Prix.

DAN-ranking

Het DAN-verhaal van dit toernooi is er één met twee kanten. Aan de ene kant waren vier spelers uit de top vier van de DAN-ranking aanwezig. Hier wisten zowel Martin Fransen als Jeroen De Wael te scoren. Aan de andere waren er verschillende nieuwe en lager gerangschikte spelers. Hiervan wist Juliette Ilitch nog het meest te profiteren. Zij wordt meteen 2 DAN. Ook drie andere speelsters werden nog 2 DAN. In het middenveld komt Alessandro Cantamessa op slechts één overwinning van 4 DAN. Ook Ian Turner wint twee stappen. Hij was reeds 4 DAN was dankzij meerdere deelnames aan Belgische Europese Grand Prix toernooien.