Tom Schotte wint 1e Luik Othello Open

Tom Schotte wint 1e Luik Othello Open 4 februari 2012

Afgelopen weekend werd in Luik het Othelloseizoen 2012 afgetrapt. Er waren maar liefst spelers uit vier verschillende landen aanwezig. De dertien spelers; die helse kou (tot -16 graden) en ijzige wegen trotseerden, waren onderverdeeld in vijf Belgen, vier Nederlanders, drie Duitsers en één Française.

[Zowel Akke-lien de Boer (Nederlandse) als Juliette Ilitch (Française) zijn speelgerechtigd voor België omdat ze hier resideren.]
Taverne 'Le Clapotis' in de gemeente Engis, dichtbij Luik, vormde het toneel van dit toernooi. Het eerste toernooi in Luik sinds de broers Jeangille afscheid namen van Othello eind jaren '80.

De eerste ronde moest het met drie spelers minder tellen: Jan de Graaf, Marcel Sneek en Martin maakten nog een ommetje voor een LEGO-aankoop die net wat langer duurde dan vooraf gedacht. Dit hypothekeerde hun kansen op een mooie uitslag. Topfavoriet Matthias Berg liet er zijn slaap niet voor. De vierde van het afgelopen wereldkampioenschap was voor iedereen de grootste kanshebber op een eindoverwinning. Na drie ronden echter stond Tom Schotte, tweede geplaatst, alleen op kop. In de tweede ronde was hij te sterk voor Matthias Berg (38-26).

Na de lunch verloor Tom Schotte wel van Jan de Graaf. Dat zorgde ervoor dat drie spelers met drie winstpartijen stonden na vier ronden. Die waren naast Tom Schotte, Jan de Graaf en Matthias Berg ook organisator Alessandro Cantamessa. Jan de Graaf bleef na zijn gemiste eerste ronde dus als enige 'ongeslagen'. Een stunt leek in de maak. Een snelle blik op de BQ-coëfficient leerde echter dat Matthias Berg hier ruim in het voordeel was. De vijfde ronde zorgde echter voor een kentering. Matthias Berg won nipt (34-30) van Jan de Graaf, terwijl Alessandro Cantamessa zwaar verloor van Tom Schotte (55-09). Hierdoor maakte Tom Schotte zijn BQ-tekort goed en kwamen de twee best geplaatste spelers op ongeveer gelijke hoogte. De zesde ronde bracht daar geen verandering in en dus moest een zevende ronde de beslissing brengen over de eindzege. Tom Schotte moest tegen landgenoot Brecht Van Damme, terwijl Matthias Berg zijn landgenoot Daniel Rossler partij moest geven. De Duitse kampioen delfde echter het onderspit en dat opende de weg voor Tom Schotte naar zijn eerste toernooizege in 2012. Alessandro Cantamessa versloeg in het duel voor de derde plaats nog Jan de Graaf. Daniel Rossler werd dankzij zijn overwinning tegen Matthias Berg nog vierde.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) heeft dankzij zijn overwinning in het Luik Othello Open als eerste de leiding genomen in de Belgische Grand Prix 2012. Mede dankzij zijn status als hoogst geklasseerde Belg neemt hij reeds een voorsprong van zeven punten op de tweede.

Die tweede plaats is momenteel voorzien voor Alessandro Cantamessa. Hij voelde zich duidelijk in zijn sas in zijn thuisstad en pikte na Matthias Berg de derde plaats in en werd zo dus tweede landgenoot.

Juliette Ilitch speelde voor het eerst mee als resident. Deze geboren Française scoorde ook haar eerste Grand Prix punt ooit.

Buitenlanders Grand Prix

Het eerste Belgische Othellotoernooi van het seizoen 2012 heeft Matthias Berg (foto) twaalf punten opgeleverd voor de Buitenlanders Grand Prix. Hij wist echter het toernooi niet te winnen. De beste Duitse speler aller tijden moest Belgisch kampioen Tom Schotte laten voorgaan. Het valt nog te bezien hoeveel meer toernooien Matthias Berg dit jaar zal spelen in België, maar hij maakt zeker een kans op een eerste eindoverwinning. Hij heeft nu vier punten voorsprong op zijn landgenoot Daniel Rossler. De winnaar van zowel 2009 als 2010, Martin Fransen, nam een valse start en nam slechts drie punten mee terug naar Nederland.

DAN-ranking

De opener van het Belgische Othelloseizoen 2012 heeft weinig veranderingen teweeggebracht in de hoogste regionen van de Belgische DAN-ranking. Van de huidige top twintig waren slechts drie spelers vertegenwoordigd. Hier slaagde enkel Dimitri Vaes erin om te scoren. Hij haalt hierdoor Takuji Kashiwabara bij op 5.11 DAN.

De belangrijkste veranderingen vonden plaats op het niveau van 3 DAN en 4 DAN. Matthias Berg sluipt richting 5 DAN na zijn tweede plaats in het toernooi. Zowel Marcel Sneek, Brecht Van Damme als Michael schuiven een beetje op binnen 4 DAN. Alessandro Cantamessa ziet zijn knappe prestatie beloond met vier winstpunten en kan al beginnen dromen van 4 DAN. Daniel Rossler en Michael Schaaf tenslotte zijn de enige twee spelers die promoveren. Zij zijn nu 3 DAN.