Albert Kortendijk wint 7e Antwerpen Othello Open

Albert Kortendijk wint 7e Antwerpen Othello Open 28 april 2012

Zaterdagmorgen 28 april was er één met vele verrassingen. De organisatie had het genoegen maar liefst negentien spelers te verwelkomen in het Cultureel Centrum Ekeren. Vier spelers hadden zich pas één dag of helemaal niet aangemeld: Rosalinde de Boer, Brecht Van Damme, Marcel Peperkamp en Jiska Helmes. Het werd dus een stuk drukker dan verwacht. De capaciteit van de zaal was perfect voor het aantal spelers. Overwachte spelers zorgen altijd voor een glimlach bij de organisatie.

Zoals wel vaker het geval is in Antwerpen, werd in de voormiddag een beginnerstoernooi georganiseerd. Hiervoor waren en vier spelers aangemeld. Hierdoor begonnen vijftien spelers aan het hoofdtoernooi. Door het strakke tempo in het beginnerstoernooi werden slechts twee ronden afgewerkt met vijftien spelers. Daarna vervoegde Juliette Ilitch de hoofdmacht. Twee spelers hadden dus een bye gedurende die eerste twee ronden: Albert Kortendijk en Michael May.

Vier spelers wisten hun eerste twee partijen te winnen. Dat waren Marcel Sneek, Linda Praseptyo (foto), Martin Fransen en Tom Schotte. Die laatste had in de tweede ronde Albert Kortendijk geklopt met een krappe 30-34 in een interessante partij. Dit duel was ook de strijd tussen de twee hoogst geklasseerde spelers in de wereldranglijst. In de derde ronde versloeg Tom Schotte Marcel Sneek en speelden Martin Fransen en Linda Praseptyo gelijk. Martin Fransen gaf echter een winst weg op zet 59. Door deze uitslagen stond de regerende Belgische kampioen reeds alleen aan de leiding. In de volgende ronde werd Martin Fransen makkelijk weggezet. In de vijfde ronde echter werd verloren van Linda Praseptyo (29-35). Hierdoor kwam de Nederlandse eenzaam op kop. Zowel Tom Schotte als Albert Kortendijk volgden op een half punt. Martin Fransen stond toen nog vierde met 3.5 uit 5 partijen.

Met nog twee ronden te gaan was er nog veel mogelijk. Een belangrijk duel was dat tussen Linda Praseptyo en Albert Kortendijk (foto) dat zou beslissen over mogelijk winst of verlies. Albert wist te winnen (39-25) en Tom Schotte deed hetzelfde tegen Jiska Helmes met exact dezelfde score. In de laatste partij was het dus erg belangrijk om zowel te winnen maar dat ook zo ruim mogelijk te doen. Het verschil in BQ-coëfficiënt was slechts één punt in het voordeel van de Nederlander. Ook Linda Praseptyo kon het toernooi nog winnen als beide leiders hun partij verloren én zij zelf won van Rosalinde de Boer. Dat gebeurde evenwel niet. Ook wonnen zowel Albert Kortendijk (43-21) als Tom Schotte (46-18) hun laatste ronde. Dit was net voldoende voor Albert om de winst te bekomen. Hij hield opnieuw net één BQ-punt over.

In het beginnerstoernooi slaagde Jan Van Damme (foto) erin om zijn drie voorrondepartijen te winnen. De overige drie spelers wonnen en/of verloren onder elkaar en eindigden op één punt. Hier was Juliette Ilitch net wat beter dan haar tegenstanders Joke van den Brandt en Frank Ivo Van Damme. Zo mocht ze in de finale spelen tegen Jan Van Damme. Hier moest ze opnieuw het onderspit delven en zo zegevierde Jan Van Damme voor de tweede maal in het beginnerstoernooi te Antwerpen. Dat was al eerder het geval in 2010. In de strijd voor de derde plaats versloeg Joke van den Brandt haar echtgenoot Frank Ivo Van Damme.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) heeft na zijn tweede plek in het Antwerpen Othello Open al een optie kunnen nemen op een vijfde eindoverwinning in de Belgische Grand Prix. Door zijn prestatie als beste Belg is zijn voorsprong reeds vijftien punten. Omdat er maar twaalf punten per toernooi te verdienen zijn, is dit een erg ruime voorsprong. Alessandro Cantamessa blijft tweede en houdt een WK-kwalificatie binnen het vizier. Marcel Peperkamp tenslotte speelde zijn eerste toernooi van het jaar en komt meteen op de derde plaats terecht.
Bij de vrouwen speelde Rosalinde de Boer voor het eerst mee en scoorde zes punten. Ze heeft nu een voorsprong van vier eenheden op haar naaste achtervolger: Akke-lien de Boer.

Buitenlanders Grand Prix

Er is algemene spanning in de buitenlanders Grand Prix 2012. Na twee toernooien heeft geen enkele buitenlandse speler zich kunnen profileren als titelkandidaat. Albert Kortendijk (foto) won het toernooi en krijgt hiervoor twaalf punten. Hij nam niet deel in Luik en komt zo naast Matthias Berg die op zijn beurt niet deelnam in Antwerpen. Elke speler kan in de volgende twee toernooien nog de leiding nemen. Zelfs spelers die vooralsnog niet hebben deelgenomen dit seizoen.

DAN-ranking

Martin Fransen (foto) heeft de beste zaak gedaan in de Belgische DAN tijdens het Antwerpen Othello Open. Hij wist twee punten te winnen en komt alsmaar dichter bij 6 DAN. Twee andere spelers wisten ook twee punten toe te voegen aan hun 5 DAN-status: Albert Kortendijk en Marcel Peperkamp. Marcel Sneek wist zelfs drie eenheden te winnen binnen 4 DAN. Hij komt nu ook in de buurt van een promotie naar 5 DAN. Verder wist Alessandro Cantamessa naar 4 DAN te promoveren en Jarl Ilbrink naar 3 DAN. Nieuwkomer Trees van Seggelen krijgt 2 DAN.

Verder werd er nog één toernooi uit het verleden toegevoegd; namelijk het wereldkampioenschap 2009 dat op Belgische bodem in Gent werd gespeeld. Verschillende spelers winnen hierdoor DAN-punten: Nicky van den Biggelaar, Sido Helmes, Matthias Berg en Marc Tastet zijn de voornaamste gelukkigen. Ook Nick Reunes (foto) won één extra punt, waardoor hij enkele partijen eerder naar 6 DAN is gepromoveerd. Het vreemde is echter dat hij in die paar partijen speelde tegen Tom Schotte, die toen al 6 DAN was. Dat betekent dat Tom Schotte nu 6.01 is in plaats van 6.00 en dat al sinds het Belgische kampioenschap 2010. Ook Imre Leader en Erwin van den Berg profiteerden onrechtstreeks van het WK 2009.