Makoto Suekuni wereldkampioen 2014

11 november 2014

De Japanner Makoto Suekuni is voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen geworden. In 1997 was het te sterk voor de Brit Graham Brightwell toen het toernooi in Athene werd gehouden. Deze was hij de betere van de Amerikaan Ben Seeley. De finale was een heruitgave van de editie van 2003 en 2004, waar de Amerikaan zijn beide wereldtitels wist te winnen. Bij de vrouwen ging de titel naar de Indonesische Joanna William, voor de gelegenheid uitkomend voor Australië. Haar opponente in de finale, de Chinese Zhen Dong, bleek net iets minder sterk (28-36).

Het werd een spannend toernooi met maar liefst vier spelers uit de top tien van de wereldranglijst. Verschillende landen vaardigden hun beste spelers af naar het belangrijkste toernooi van het jaar. Naast Makoto Suekuni en Ben Seeley waren ook regerende wereldkampioen Kazuki Okamoto en regerend Othello World Cup kampioen Yan Song aanwezig. Verschillende Aziatische landen profiteerden van dit nabije WK om een volledig team af te vaardigen. Thuisland Thailand rekende daarbij op Piyanat Aunchulee, toch de vice-wereldkampioen van 2013. Uit Europa kwam het gevaar vooral van Nicky van den Biggelaar (NLD) die de voorbije drie jaar de halve finales wist te bereiken. Andere European die ooit in de halve finale stonden waren Takuji Kashiwabara (FRA), Matthias Berg (DEU) en Francesco Marconi (ITA).

De belangrijkste wapenfeiten van de eerste dag waren de volgende:

• Makoto Suekuni bleef ongeslagen (7/7)
  • Ben Seeley en Ching Wuen Chew (SGP) konden 6 keer winnen
  • Regerend wereldkampioen Kazuki Okamoto liet twee spellen liggen (tegen de spelers op 6 winst)
  • Een sterke prestatie van Roel Hobo en Jan de Graaf die beide op 5 winst wisten te komen
  • Francesco Marconi (ITA), Arnaud Delaunay (FRA) en Mirek Voracek (CZE) waren de andere Europeanen op 5
  • Uitdager Yan Song staat slechts op 4.5/7
  • Beste vrouw Joanna William met 4.5/7 en daarachter Sie Kun Yap (MYS), Zhen Dong (CHN) en Yukiko Tatsumi (JAP) op 4 winst
  • Zowel Nicky van den Biggelaar als Martin Odegard (NOR) slechts op 3 winstpartijen
  • De Ivoriaan Loh Jeannot Ourega wist zijn eerste partij te winnen op een wereldkampioenschap
  • Eén uur vertraging onderweg tijdens de partij tussen Ben Seeley en Kazuki Okamoto die op 30 seconden van het einde werd stilgelegd omwille van een discussie over de onoverzichtelijke bordpositie. Discussies en beslissing lieten lang op zich wachten, maar uiteindelijk werd alles wel netjes opgelost.

De tweede dag werd zo mogelijk nog spannender: Jan de Graaf klopte in de achtste ronde Makoto Suekuni op tafel 1, waarna Francesco Marconi in de negende ronde Makoto Suekuni opnieuw wist te vloeren. Met het mes op de keel kon de Japanner een gelijkspel uit de brand te slapen tegen Kazuki Okamoto, waarna hij de resterende drie partijen onder druk wist te winnen om zich als tweede te plaatsen voor de finale.

Ben Seeley speelde solide op dag twee en won vijf van zijn zes partijen. Enkel een verlies tegen Yan Song was een kleine smet op zijn blazoen. De Chinees had deze overwinning wel broodnodig om zijn kansen op de halve finales gaaf te houden. Dankzij deze overwinning (in ronde 12) kwam hij in pole positie voor een plek bij de laatste vier.

Ook Kazuki Okamoto wist zich na 12 ronden al zeker van de halve finales na 4.5/5.

De come-back van de tweede dag was die van Nicky van den Biggelaar. Hij slaagde erin vijf opeenvolgende partijen te winnen en bekwam zo in de 13e ronde opnieuw een haalbare positie om voor de vierde opeenvolgende keer zich voor de halve finales te plaatsen. Ook thuisspeler Piyant Aunchulee wist zich met 4/5 in diezelfde positie te wringen.

Yan Song had aan een gelijkspel in de laatste ronde genoeg om zich te verzekeren van de halve finale, maar wist zich bij een verlies zeker van een play-off (door zijn hoge BQ). Hij verloor echter van Piyanat Aunchulee. Die laatste was nog niet zeker van een play-off, want zowel Francesco Marconi als Nicky van den Biggelaar hadden een (veel) betere score na 12 ronden. Francesco Marconi liet zich echter aftroeven door de Japanner Jyou Nakano en Nicky van den Biggelaar leed in feite een logische nederlaag tegen Kazuki Okamoto. Hierdoor plaatsten Yan Song en Piyanat Aunchulee zich voor een play-offwedstrijd, een heruitgave van ronde 13.

Verder nog wist ook Jan de Graaf nog op 8 winstpartijen te komen (als laagst geplaatste speler), terwijl Roel Hobo na een sterke eerste dag slechts 2 partijen wist te winnen op dag 2.

De teamtitel was logischerwijs voor Japan, terwijl USA in extremis na de tweede plaats wist af te snoepen van Nederland en Singapore dankzij een ultieme 3/3 in de laatste ronde.

In de play-off was Yan Song te sterk voor Piyanat Aunchulee.
Op dag drie werden 's morgens de halve finales gehouden: Ben Seeley versloeg Yan Song (2-0) en Makoto Suekuni versloeg Kazuki Okamoto (2-1). In de namiddag was er de finale en deze werd door Makoto Suekuni gewonnen met 2-1, terwijl Ben Seeley de eerste partij had gewonnen. De kleine finale was voor Yan Song, die Kazuki Okamoto met de vierde plaats naar Japan terugstuurde. Zoals eerder vermeld won Joanna William de vrouwenfinale tegen Zhen Dong.

Joanna William (AUS) - Makoto Suekuni (JAP) - Ben Seeley (USA)
Kazuki Okamoto (JAP) - Nakano Jyou (JAP) - Yan Song (CHN) - Zhen Dong (CHN)