Tom Schotte wint 3e Groot-Bijgaarden Othello Open

Tom Schotte wint 3e Groot-Bijgaarden Othello Open 25 februari 2019

Voor het derde opeenvolgende jaar verzamelden de troepen van de Belgian Othello Association in Den Apostroff in Groot-Bijgaarden. Twee jaar terug tekenden vijf spelers present. Vorig jaar breidden we uit tot acht deelnemers. Dit jaar waren we zelfs met elf! Dit vooral dankzij een rits beloften, residenten en beginners.

Nick Reunes en Tom Schotte waren de toernooifavorieten bij aanvang. Maar ook de derde gevorderde Frédéric Nicholls maakte aanspraak op een mooi resultaat. Maar het was vooral uitkijken naar Carlo Affatigato, Italiaan en residerend in Dusseldorf, die voor de gelegenheid de verplaatsing had gemaakt. Hij staat gekwalificeerd als "beginner", maar bewees in eerdere toernooien in Nederland dat hij zijn mannetje kon staan.

Vier beloften startten het toernooi: Sha, Laurent, Wout en Sander. In de namiddag vervoegden nog drie Poolse residenten ons gezelschap: Agata, Przemek en Stanislaw. Dit beloofde een spannende strijd te worden.

De wet van de sterkste

Bij de gevorderden en beginners, die we voor deze keer gemakkelijkheidshalve over één kam scheren, werd de logica uiteindelijk gerespecteerd. Toch had het anders kunnen lopen, met een nipte 33-31 tussen Tom Schotte en Nick Reunes in de tweede ronde. Door het eerder lage aantal spelers, eindigde de top vier dus met respectievelijk zeven, zes, vijf en vier punten. 

Bij de beloften werd het een open strijd. Sha Jiang, vorig jaar nog puntenloos laatste, had duidelijk bijgeleerd en wist haar vriend Laurent Grandjean te vloeren. Toch had ze zich in de tweede ronde laten verrassen door Wout Schotte, die haar een 0-28 aansmeerde. Na vier rondes hadden alle beloften een punt, behalve Sander Schotte. DIe had tot dan toe alles verloren.

Na de middag vervoegde een Pools connectie van drie het gezelschap. Dat leverde een groot aantal extra partijen op tussen de beloften. Op deze manier verzamelde Sha Jiang nog twee extra punten en claimde zo de eindzege in de beloftencategorie. Ook Laurent Grandjean won nog een extra partij. Sander Schotte tenslotte, scoorde met 31-33 een winst tegen debutant (en junior) Stanislaw. Sander en Wout waren de slachtoffers van Agata en Przemek, die ook een punt totaliseerden. Op deze manier komen ze in de volgende wereldranking terecht. 

Belgische Grand Prix

Met zijn overwinning verstevigt Tom Schotte zijn leiderplaats in de Belgische Grand Prix. Ook de nummers twee (Nick Reunes) en drie (Frédéric Nicholls) versterken hun positie. 

Buitenlanders Grand Prix

Voor het eerst een groot aantal buitenlandse spelers op een Belgisch toernooi dit seizoen. Het merendeel treedt echter als resident aan in de Belgische Grand Prix. Carlo Affatigato neemt zo met 12 punten reeds een optie op de eindzege, want hij is ook ingeschreven voor het Paastoernooi in april.

Belgische DAN

...